17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Vodič kroz Različite Tipove Zubobolje: Uzroci i Što Treba Poduzeti

3 min read
dentalni-problemi-zubobolja

Zubobolja je česta pojava, posebno među odraslima. Prema web stranici NYC Health: “jedna od četiri odrasle osobe ima neizliječenu zubnu propadanje, a gotovo polovica odraslih ima bolesti desni.” Ovi problemi su vodeći uzrok raznih dentalnih problema, poput boli, infekcija i poteškoća pri jedenju. Ovisno o težini, može biti potrebno potražiti hitnu dentalnu skrb.

Druge vrste boli koje nisu klasificirane kao hitne, ali ipak zahtijevaju pregled kod pouzdanog stomatologa, uključuju manje pukotine, pukotine i osjetljivost zuba, među ostalim. U ovom članku više ćemo govoriti o različitim vrstama zubobolje, njihovim uzrocima i što učiniti u vezi s njima.

Bol prilikom Grizenja (Često Apseksi)

Ponekad osjećate bol prilikom grizenja ili žvakanja vaših omiljenih grickalica? To može biti uzrokovano nizom problema koji uključuju apsces (džep gnoja koji je uzrokovan bakterijskom infekcijom), frakturu ili pukotinu. Iako može biti jednostavno gristi s druge strane, trebate odmah posjetiti liječnika kako bi to ocijenio. Odgađanje posjeta liječniku može pogoršati infekciju, zahtijevajući skupu hitnu dentalnu skrb.

Osjetljivost na Toplo i Hladno

Kada izložite zube toplim ili hladnim temperaturama, poput pijenja kave ili ledenog soka, možda ćete osjetiti nelagodu. Osjetljivost je oštra, prolazna bol koju osjećate pri konzumiranju ili toplih ili hladnih namirnica. Može biti uzrokovana nekoliko faktora, poput izloženih korijena zuba ili šupljina, škripanja zuba (brukizam) i stezanja zuba. Iako ovo nije hitni problem, još uvijek je najbolje vidjeti liječnika radi dijagnoze i liječenja.

Pulsirajuća Bol

Ova bol je pulsirajuća i onesposobljavajuća, a može početi kao blaga, ali se pogoršati do te mjere da je nemoguće koncentrirati se na bilo što drugo. Obično je znak zubne propadanja uzrokovanog infekcijom korijenskog kanala i zahtijeva hitnu dentalnu skrb jer svako kašnjenje može uzrokovati širenje infekcije na druge zube i cijelo tijelo.

Intermitentna Bol

Ovo je pulsirajuća ili pulsirajuća bol koja dolazi i odlazi. Njegovo prisustvo je pokazatelj zubnog propadanja i obično signalizira razvoj karijesa. Možete se boriti protiv ovoga redovitim četkanjem zuba pastom za zube s fluorom i korištenjem konca za zube. Osim toga, opća oralna higijena je važna kako bi se spriječilo pogoršanje karijesa.

Oštra Bol

Nepoželjna, intenzivna bol koja se javlja kada ugriznete nešto i uzrokuje veliku nelagodu. Uzrokuje je zubno propadanje ili neizliječene šupljine, a neizliječene šupljine pružaju ulaz za infekcije koje uzrokuju bakterije. Ovo se događa postupno, međutim, ako se ne obrati pažnja, može biti potrebna hitna dentalna skrb.

Dosadna Bol

Ova vrsta je uporna, neugodna, ali često blaga. Nije onesposobljavajuća, i možete nastaviti s poslom bez smetnji; međutim, stvara neku nelagodu. To je znak bruxizma ili infekcije, pa biste trebali potražiti medicinsku pomoć kako biste spriječili pogoršanje.

Zubobolja, bila ona blaga, povremena ili trajna, uzrokuje nelagodu koja vas može spriječiti da uživate u omiljenim jelima i pićima. Ove vrste boli ukazuju na probleme koji zahtijevaju medicinsku pažnju. Neke boli su teže i zahtijevaju hitnu dentalnu skrb kako bi se spriječila daljnja oštećenja. U svakom slučaju, ako imate zubobolju, potražite pomoć od pouzdanog stomatologa radi dijagnoze i brzog liječenja.

Image by Rafael Juárez from Pixabay