23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Važnost razumijevanja umjetne inteligencije: Sigurnost i transparentnost za potrošače

1 min read
umjetna-inteligencija-za-zastitu-potrosaca

Foto: HGK

U sklopu konferencije “Potrošači u doba umjetne inteligencije”, održane u Hrvatskoj gospodarskoj komori, istaknute su važne implikacije korištenja umjetne inteligencije na zadovoljstvo i sigurnost potrošača. Organizirana u povodu Svjetskog dana zaštite potrošača, konferencija je okupila stručnjake iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te HGK.

Digitalna transformacija donosi značajne promjene u poslovanju, a umjetna inteligencija sve više postaje ključni faktor inovacija i konkurentnosti. Potrošači traže brzinu, preciznost i praktičnost koje AI pruža, no istovremeno su zabrinuti zbog mogućih zlouporaba. Stoga je ključno osigurati siguran i transparentan razvoj AI rješenja.

Branka Augustinović, v.d. ravnateljica Uprave za trgovinu i politiku javne nabave, istaknula je važnost informiranja potrošača o funkcioniranju sustava umjetne inteligencije te posljedicama povjeravanja osobnih podataka. Transparentnost i odgovornost gospodarstvenika ključne su za izgradnju povjerenja potrošača.

Ivona Bačelić Grgić, voditeljica Odjela za distributivnu trgovinu i zaštitu potrošača, naglasila je široku primjenu AI-a u analitici podataka, chatbotovima, automatizaciji procesa te personaliziranim iskustvima za potrošače. Upotreba umjetne inteligencije pridonosi njihovom zadovoljstvu, uz poštivanje pravnih, etičkih i sigurnosnih aspekata.