23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Upozorenje putnicima: Porast infekcija komaraca

1 min read
zdravstveno-upozorenje-infekcije-komaraca-azija

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) izdala je upozorenje putnicima koji planiraju posjetiti Aziju zbog zabrinjavajućeg porasta infekcija koje prenose komarci poput denge i malarije. Prema najnovijim podacima, broj slučajeva ovih bolesti doseže razine prije pandemije, što predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju putnika.

Denga, iako obično nije ozbiljna, može imati teške posljedice u nekim slučajevima, dok malarija može biti smrtonosna, uzrokujući groznicu, glavobolju i druge simptome. Većina slučajeva zabilježena je kod putnika koji su posjetili južnu i jugoistočnu Aziju, s posebnim naglaskom na Indiju.

Dr. Dipti Patel, direktor Nacionalne mreže za zdravstvo putnika i Centra, apelira na putnike da unaprijed planiraju svoje putovanje i poduzmu potrebne mjere opreza kako bi zaštitili svoje zdravlje. Preporučuje se konzultacija s liječnikom opće prakse ili ljekarnikom četiri do šest tjedana prije putovanja radi procjene rizika i eventualnog cijepljenja.

Dr. Philip Veal, savjetnik za javno zdravstvo pri UKHSA-i, ističe važnost primjene jednostavnih mjera opreza poput korištenja repelenata i nošenja zaštitne odjeće kako bi se smanjio rizik od infekcije. Također, putnici se potiču da posjete web stranicu Travel Health Pro koja pruža detaljne informacije o zdravstvenim rizicima u različitim zemljama diljem svijeta.

Uzimajući u obzir porast slučajeva infekcija komaraca, putnicima se savjetuje da budu posebno oprezni tijekom putovanja i da odgovorno djeluju kako bi zaštitili svoje zdravlje i sigurnost.

Image by Welcome to all and thank you for your visit ! ツ from Pixabay