15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Upozorenje DHMZ-a: Snažni Udari Juga i Bure Očekuju Jadran – Nautička prognoza

1 min read
pomorski-promet-prekidi-linija zadar tv

Foto: Pixabay

Nautička prognoza: Pomorski meteorološki centar Split DHMZ-a izdao je upozorenje 22. travnja 2024. godine u 19 sati, naglašavajući snažne udare juga i bure koji će zahvatiti Jadran. Mjestimice se očekuju udari juga brzine 35-45 čvorova, dok će sjeverni Jadran i krajnji jug sutra ujutro doživjeti udare bure brzine 35-50 čvorova, a podno Velebita čak do 60 čvorova. Također, postoji mogućnost neverina, posebice na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Stanje i Prognoza: Tijekom noći, preko Jadrana će se premjestiti ciklona s frontalnim poremećajem. U prvih 12 sati očekuje se jugo i bura na sjevernom Jadranu, s brzinama od 12-26 čvorova, a podno Velebita bura može doseći i do 32 čvora. Stanje mora varira od 2-3 na otvorenom moru do 3-4 na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, s vidljivošću od 10-20 km. Promjenljivo vrijeme s pretežno oblačnim nebom i mjestimičnom kišom te pljuskovima s grmljavinom prevladavat će uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

U sljedećih 12 sati, Jadran će biti pod utjecajem umjerenog do pojačanog juga i sjeverozapadnog vjetra. Na dijelu srednjeg Jadrana i na krajnjem jugu očekuje se umjerena do pojačana bura, dok će na sjevernom Jadranu u početku biti mjestimice jaka. More će biti malo do umjereno valovito, a na sjevernom Jadranu ponegdje i valovito. Vrijeme će ostati promjenljivo oblačno, s povremenom kišom i pljuskovima s grmljavinom.