15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Udruga Sol očuvala suhozidnu baštinu sjevernodalmatinskih otoka

2 min read
Obnovljeni suhozid na Olibu

Foto: Udruga Sol

Udruga Sol je prošlog mjeseca završila projekt „Očuvanje suhozidne baštine sjevernodalmatinskih otoka“, u potpunosti financiran sredstvima MRRFEU. Kroz suradnju s lokalnim partnerima, projekt je detektirao i locirao oštećene suhozide na Olibu, Silbi i Premudi, te ih uspješno obnovio.

Očuvanje tradicije i kulturne baštine

Udruga Sol je u suradnji s Mjesnim odborom Olib, Društvom za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe – Samotvorac i Društvom Premujana provela projekt očuvanja suhozidne baštine sjevernodalmatinskih otoka. Projekt, financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), imao je za cilj očuvanje i obnovu suhozida koji su značajan dio kulturne i prirodne baštine tih otoka.

Detaljan rad na terenu

Tijekom projekta detektirano je ukupno 27 oštećenih suhozida: 14 na Olibu, 8 na Silbi i 5 na Premudi. Udruga Sol je preuzela odgovornost za obnovu suhozida, a radovi su obuhvaćali uklanjanje oštećenja, obnovu temelja i ponovno slaganje kamena kako bi se očuvala autentičnost i stabilnost strukture.

Na Olibu su popravci uključivali obnovu suhozida na nekoliko ključnih lokacija koje su bile u kritičnom stanju zbog dugotrajnog izlaganja vremenskim uvjetima i eroziji. Slične aktivnosti provedene su i na Silbi i Premudi, gdje su lokalni volonteri i članovi Udruge Sol zajedničkim snagama radili na obnovi suhozida.

Suradnja i angažman lokalne zajednice

Suradnja s lokalnim partnerima bila je ključna za uspjeh projekta. Mjesni odbor Olib, Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe – Samotvorac i Društvo Premujana pružili su ne samo logističku podršku, već su aktivno sudjelovali u radovima. Kroz zajedničke napore, projekt je uspio uključiti i lokalnu zajednicu, čime je dodatno osnažena svijest o važnosti očuvanja kulturne baštine.

Zaključak i budući planovi

Projekt „Očuvanje suhozidne baštine sjevernodalmatinskih otoka“ primjer je uspješnog povezivanja lokalnih zajednica u cilju očuvanja kulturne baštine.