23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Udruga DONAT i INOVAcija promiču audiovizualno stvaralaštvo kroz edukaciju o dokumentarnom filmu

3 min read

Udruga DONAT i INOVAcija kao partner proveli su program edukacije u području audiovizualnog stvaralaštva na primjeru kratkog dokumentarnog filma. Važnost neprofesionalnog bavljenja filmom nedovoljno je naglašena u društvu, a upravo iz takvog slobodnog stvaranja mogu se razviti nove suradnje i prilike za promicanje audiovizualnog stvaralaštva koje doprinose sveukupnoj društvenoj uključenosti u razvoj filmova. Naglasak programa je prvenstveno u inkluzivnosti i činjenici da se radi o spontanijem i slobodnijem pristupu filmskom stvaralaštvu, a što je u skladu s idealima kreativnog rada općenito.

Cilj edukacije, koja je bila besplatna za sve polaznike, bio je promovirati i potaknuti značaj audiovizualnog stvaralaštva i njegovog doprinosa razvoju pozitivnog okruženja za kreativno stvaralaštvo na području Zadarske županije uz inspiraciju iz materijalne i nematerijalne kulturne baštine grada Zadra. Također, cilj je promijeniti percepciju da je bavljenje filmom  ekskluziva aktivnost koja iziskuje značajnija ulaganja u opremu te je stoga program osmišljen tako da se polaznicima omoguće znanja i vještine rada s lako dostupnim alatima, odnosno opremi koju već posjeduju (npr. mobitel) s kojom će nadalje samostalno moći stvarati vlastite materijale. U periodu od 18.9.2023. – 27.9.2023. provedeno je ukupno pet radionica, a svaka od njih posvećena je jednoj od etapa filmskog stvaralaštva – uvod u audiovizualno stvaralaštvo s naglaskom na žanrovske karakteristike dokumentarnog filma, kreativna fotografija u službi dokumentarnog filma, planiranje resursa i piprema za lokaciju, izrada sinopsisa, snimanje i režija te tonska obrada. Predavači su bili Boris Zubčić, predsjednik Udruge Donat, Marijan Kocijan, akademski slikar i fotograf u INOVAciji, Damir Granić, poznati zadarski novinar i urednik te Davor Valčić također poznato zadarsko ime, radijski voditelj, urednik i glazbenik. Polaznici edukacije tako su imali priliku okušati se u zaokruženom procesu i temeljnim elementima koji prethode izradi dokumentarnog filma.

Program je završen u srijedu, 27.9.2023. prigodnom panel raspravom pod nazivom „Kratki dokumentarni film u suvremenom kontekstu“  na kojoj je kao gostujući predavač sudjelovao snimatelj i fotograf Goran Matošević. Fokus panel rasprave bio je na pitanjima na koji se način suvremena današnjica odražava na proizvodnju kratkog dokumentarnog filma, osobito u kontekstu dominacije društvenih mreža i tendencije oblikovanja audiovizualnog djela sukladno zahtjevima koje one nameću, što su donijele nove tehnologije, što je novo u tehnikama snimanja te druga pitanja o utjecaju brzih društvenih i ekonomskih promjena na bavljenje audiovizualnim stvaralaštvom.

„Ovim projektom želimo naglasiti važnost amaterskog bavljenja filmom te je ova edukacija samo jedan mali korak u tom doprinosu. Želimo poticati značaj audiovizualnog stvaralaštva i što više ljudi uključiti i potaknuti na kreativnost te osvijestiti mogućnost inspiracije iz bogate materijalne i nematerijalne kulturne baštine grada Zadra. Drago nam je da je to prepoznato i ovim projektom kojeg smo uspješno proveli u suradnji s INOVAcijom kao partnerom i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.“ Izjavio je Boris Zubčić, predsjednik Udruge DONAT.

„Centar za kreativne industrije je specijalizirani poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na IT i audiovizualnu industriju i realizacijom ovakvih i sličnih projekata doprinijet će se jačanju navedenog sektora i povezanih djelanosti. I dalje ćemo planirati, razvijati i provoditi slične programe, a ovaj konkretan program o kratkom dokumentarnom filmu planiramo proširiti u sveobuhvatan ciklus u nadolazećem razdoblju“ kaže Katarina Colić, ravnateljica INOVAcije.