20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Otvoren 6. Mediteranski festival knjige u Sportskom centru Gripe u Splitu

2 min read

Velika dvorana Sportskog centra gripe u Splitu još je jednom pretvorena u hram knjige i pisane riječi, nakon što je otvoren 6. Mediteranski festival knjige u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Festival je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kojoj je Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK, zahvalio na svesrdnoj podršci i svim nastojanjima na promociji hrvatske književne produkcije te je čestitao organizatorima iz Zajednice nakladnika i knjižara na projektima poput MFK.

“MFK čini Split centrom knjige i nadam se da će svi koji dođu u sljedećih nekoliko dana uživati na Festivalu”, rekao je Mišević, posebno zahvaljujući svim nakladnicima, pokroviteljima i partnerima MFK. Istaknuo je i nedavno pokrenuti Panonski festival knjige, a za MFK je izrazio nadu da će u sljedećim godinama biti još veći i uspješniji.

Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kazala je da joj je iznimno drago što se MFK razvijao do današnje veličine. Uz svečarske riječi podsjetila je i na doprinos Zajednice nakladnika i knjižara u rješavanju svojedobnog “kulturnog Agrokora”, kolapsa izdavačke kuće Algoritam. Također, rekla je i kako je Vlada proteklih godinama potporama, subvencijama i mjerama pomoći iznimno pomagala nakladništvu i promociji čitanja, u što spada i potpora sajmovima poput Mediteranskog festivala knjige.

Festival traje do 1. listopada, ulaz za građane je besplatan, a u Velikoj dvorani će više od pedeset nakladnika iz Hrvatske i susjednih zemalja ponuditi veliki broj novih i starih izdanja po promotivnim sajamskim cijenama.