23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

E-mobilnost: Ključna revolucija u transportu za održivu budućnost

1 min read

E-mobilnost predstavlja revoluciju transporta, a uključuje električna vozila, pametnu infrastrukturu i održive prakse pomoću kojih redefiniramo način na koji se krećemo. Ona je i rješenje za smanjenje našeg ugljičnog otiska i ublažavanje posljedica klimatskih promjena, kao i podsjetnik da su napredak i inovacije itekako mogući, a da pritom ne žrtvujemo okoliš. Poruke su to s današnje konferencije o pametnoj energiji i e-mobilnosti, koja je održana u HGK, u organizaciji tvrtke CEV Technologies, uz partnerstvo tvrtki METRO, SAP i Heidelberg Amperfied te suorganizaciju HGK. 

„Ne samo da e-mobilnost mijenja lice transporta, ona je i pokretač gospodarskog razvoja. Potiče inovacije, stvara radna mjesta i nove tehnologije. Smatra se da će samo tržište električnih vozila doseći bilijun dolara u nadolazećem razdoblju na svjetskoj razini. Kako bismo dosegnuli puni potencijal, potrebno je ulagati u istraživanje i razvoj, podupirati inicijative za održivi transport i raditi na poticajnoj poslovnoj klimi,“ poručila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

Direktor tvrtke CEV technologies Ivica Blažević osvrnuo se na najveće izazove za Hrvatsku. „Norveška je to postigla, ali tako što je opcija električnog vozila postala najisplativiji izbor za potrošače, ulagali su u sustav punjenja i olakšali pristup svim tipovima korisnika, i u slučaju privatnih kuća i višestambenih zgrada. Kod nas je veliki problem ulaganje u električnu infrastrukturu – mreže se moraju nadograditi kako bi mogle izdržati povećanu potražnju,“ pojasnio je Blažević.