15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Spektakularna proslava 25. rođendana Močvare i 15. rođendana Pogona Jedinstvo

2 min read
Mistična atmosfera šatora na proslavi rođendana Močvare i Pogona Jedinstvo

U nedjelju, 26. svibnja 2024., klub Močvara priprema nezaboravnu večer kako bi proslavio svoj 25. rođendan i 15. rođendan Pogona Jedinstvo. Očekuje nas izuzetan glazbeni događaj koji će se održati u šatoru CirkoБalkana pored kluba, a u centru pozornosti bit će Zuzana Homolova Trio iz Slovačke i duo Dunja Knebl & Roko Margeta.

Ova jedinstvena večer obilježit će se nastupom Zuzane Homolove i Dunje Knebl te njihovog pratećeg benda, koji će nam donijeti prekrasne, prastare bajkovite tradicijske pjesme obogaćene zvukom velikog broja instrumenata. Duo Dunje Knebl & Roko Margeta predstavit će svoj novi video “Cveti mi fijolica”, koji već privlači pozornost publike svojom izuzetnom interpretacijom i emotivnom snagom.

Dunja Knebl i Zuzana Homolova su poznate po dugogodišnjem radu na interpretiranju gotovo zaboravljenih tradicijskih balada mračne tematike iz baštine svojih zemalja, poznatih i pod terminom „murder ballads“. Njihovo poznanstvo datira unatrag četvrt stoljeća, tijekom kojeg su imale više zajedničkih nastupa u Hrvatskoj i Slovačkoj.

Osim što su sličnih godina (Dunja ima 78, a Zuzana dvije godine manje), zajedničko im je reinterpretiranje starih tradicijskih balada na način koji je istovremeno suvremen i svevremen. Njihova glazba ne samo da oživljava prošlost već i oslikava suvremene teme, koristeći instrumente koji sami pričaju priče o tragičnim sudbinama ljudi u ratu ili miru.

Dunja Knebl ističe: „Moglo bi se reći da smo nas dvije živi primjer onoga što savjetuju psiholozi i pisci self-help knjiga – trebamo ostati fizički i psihički aktivni, baviti se onim što volimo. To što mi zapravo oduvijek radimo i volimo raditi preporučuje se kao art-terapija. Čini se da djeluje.”

Ovaj nevjerojatan glazbeni događaj obećava ostaviti snažan dojam na publiku, kombinirajući tradiciju i suvremenost na jedinstven način. Ne propustite priliku biti dio ove izvanredne večeri koja će nas podsjetiti na važnost čuvanja naslijeđa i stvaralaštva naših predaka.