25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Film “Kad svane dan” osvojio srca publike na premijeri u Cannesu

2 min read
Premijera filma Kad svane dan na Filmskom festivalu u Cannesu

Foto: HAVC

Svjetska premijera dugometražnog igranog filma “Kad svane dan” islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona, realiziranog u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, otvorila je natjecateljski program “Izvjestan pogled” (Un Certain Regard) u srijedu, 15. svibnja, u dvorani kazališta Claude Debussy na čuvenom Filmskom festivalu u Cannesu. Uzbudljivo događanje okupilo je kako islandsku tako i hrvatsku filmsku ekipu, predvođenu koproducentom Igorom A. Nolom i Majdom Pilat iz MP Filmske produkcije.

Projekcija filma ostvarila je izvanredan uspjeh, obilježen dugotrajnim pljeskom oduševljene publike, koja je film dočekala s izuzetnim oduševljenjem. Igor A. Nola, jedan od koproducenata filma, nije krio zadovoljstvo postignutim, ističući da je cijela dvorana stala na noge u znak divljenja. Generalni festivalski delegat Thierry Frémaux osobno je predstavio film i ekipu, dolazeći u dvoranu Debussy odmah nakon što je u drugoj dvorani predstavio film ‘Furiosa: Pobješnjeli Max saga’.

Na premijeri su, uz islandsku ekipu, prisustvovali i hrvatski filmaši koji su sudjelovali u realizaciji filma, poput dizajnera zvuka Ranka Paukovića, montažera zvuka Ivana Zelića, direktorice filma Vanje Sremac te direktora castinga Igora Sestrića.

Oduševljenost publike u dvorani Debussy odjeknula je i kroz pozitivne osvrte koji su uslijedili nakon projekcije filma, među kojima se ističe onaj u Varietyju koji film opisuje kao “vrtlog mladenačkih emocija koji se odvija između dva zalaska sunca”.

Redatelj filma, uoči premijere, dao je intervju za službenu stranicu festivala u Cannesu, gdje je otkrio neke detalje o stvaranju filma i njegovoj poruci.

“Kad svane dan” već je treći film koji MP Filmska produkcija radi s Rúnarom Rúnarssonom, nakon uspješnih suradnji na filmovima “Vrapci” i “Jeka”.

Film je realiziran u koprodukciji kuće Compass Films, uz sudjelovanje kuća Halibut, Revolver, MP Filmska produkcija te Eaux de Vives/Jour2Fete. Producenti su Heather Millard i sam Rúnar Rúnarsson, dok su među koproducentima, osim Igora A. Nole, i Raymond van der Kaaij, Mike Downey, Xenia Maingot i Sarah Chazelle.

Svjetska premijera filma “Kad svane dan” označava još jedan važan korak u promociji hrvatske filmske industrije na međunarodnoj sceni, dok hrvatski filmaši nastavljaju ostvarivati izuzetne uspjehe i osvajati srca publike diljem svijeta.