24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Novi Izazovi i Perspektive na Tržištu Nekretnina

2 min read
Poslovni forum nekretnina

Foto: HGK

Tržište nekretnina u Hrvatskoj suočava se s novim izazovima i promjenama koje su naglasili sudionici 37. Foruma poslovanja nekretninama u Zadru, organiziranog pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Maja Bogović, direktorica Sektora trgovine HGK, istaknula je ključnu ulogu tržišta nekretnina u razvoju hrvatskog gospodarstva. “Razumijevanje i predviđanje trendova ključno je za usmjeravanje naših strategija i osiguranje održivog rasta i razvoja u ovom dinamičnom sektoru u budućnosti”, naglasila je Bogović.

Jedan od ključnih faktora koji su doveli do novih dinamika na tržištu su rast kamatnih stopa i pad tržišta u mnogim državama EU, nedovoljna proizvodnja novih stanova te nerealna očekivanja prodavatelja starijih nekretnina. O ovim izazovima govorio je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, ističući kako većina nekretnina, posebno rabljenih, ne može se prodati po traženim cijenama, te da će vlasnici morati korigirati cijene kako bi privukli kupce.

Tržište nekretnina i dalje je polarizirano, s aktivnim tržištima u Zagrebu i priobalju, dok su središnja i istočna Hrvatska manje aktivne. Ipak, Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja, naglašava pozitivne trendove u regijama poput Slavonije, Like i Dalmatinske zagore. “Gledajući po regijama, imamo sjajne primjere pozitivnih utjecaja razvoja gospodarstva na sektor nekretnina, od turizma do energetike, i vjerujemo da će taj trend biti sve vidljiviji”, kazao je Bižanović.

Na Forumu je posebno istaknuta važnost rješavanja pitanja priuštivosti stanovanja kao ključnog faktora za zaustavljanje negativnog trenda iseljavanja stanovništva iz zemlje. “Iskustva posrednika u prometu nekretnina mogu dati dobre pokazatelje za kreiranje stambene politike, nužne za dugoročno rješavanje ovog pitanja”, zaključeno je na Forumu.

Forum nekretnina, kao središnje događanje već više od dva desetljeća, okuplja struku radi informiranja o novostima i razmjeni iskustava. Osim analize tržišta nekretnina, na Forumu su predstavljeni makroekonomski trendovi, Kodeks etike te teme poput sprječavanja pranja novca i utjecaja umjetne inteligencije na sektor.