18. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Proširenje Zdravstvene Skrbi: Više Logopeda i Psihologa u Domovima Zdravlja

1 min read
logopedi_psiholozi_domovi_zdravlja

Image by Gerd Altmann from Pixabay

U nastojanju da poboljša dostupnost zdravstvene skrbi, Ministarstvo zdravstva planira uvesti novu mrežu javnozdravstvene službe koja će omogućiti lakši pristup logopedskoj i psihološkoj pomoći. Prema novom planu, pacijenti će moći pristupiti ovoj vrsti terapije izvan bolnica, vrtića, škola i privatnih praksi, direktno u domovima zdravlja. Ova inicijativa uključuje planiranje zapošljavanja 130 logopeda i 125 psihologa.

Analize provedene pri uspostavljanju nove mreže ukazuju na rastuću potrebu za unaprjeđenjem mentalnog zdravlja te povećanje broja jezičnih poremećaja. Ministarstvo zdravstva planira surađivati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bi povećali upisne kvote za logopede i psihologe. To će osigurati dostupnost ovih stručnjaka na svim razinama zdravstvene zaštite.

U međuvremenu, kako bi se ublažio nedostatak psihološke pomoći, Ministarstvo je pokrenulo program osnaživanja mentalnog zdravlja u suradnji s domovima zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Financiranje plaća ugovorenih psihologa i logopeda bit će osigurano putem ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Hrvatska psihološka komora pozdravlja ovu inicijativu, ističući da će omogućiti psiholozima veću mogućnost rada u struci. S druge strane, Hrvatsko logopedsko društvo ističe nedostatak logopeda te podržava povećanje upisnih kvota za studij logopedije kako bi se osigurala adekvatna kvaliteta budućih stručnjaka.