15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Promjene u Hrvatskom boćarskom savezu

2 min read
boće boćanje buće bućanje

Foto: Pixabay

Održana je 26. sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza (HBS) putem online platforme. Na sjednici su donesene brojne važne odluke koje će oblikovati budućnost boćanja u Hrvatskoj. Istaknute su promjene sustava natjecanja, valorizacija projekata, te usklađenje s novim Zakonom o sportu.

Izvršni odbor Hrvatskog boćarskog saveza održao je svoju 26. sjednicu u utorak, 28. svibnja 2024. godine. Sjednica, koja je održana online, donijela je niz ključnih odluka za budućnost boćanja u Hrvatskoj. Među njima se posebno ističu promjene u sustavu natjecanja, odabir projekata za sufinanciranje, te usvajanje novih propozicija za natjecanja HB liga za sezonu 2024./2025.

Na temelju prijedloga Komisije za promjenu sustava natjecanja, Izvršni odbor je prihvatio nove prijedloge koji će biti proslijeđeni županijskim boćarskim savezima na javnu raspravu. Ovaj korak je ključan za unaprjeđenje i modernizaciju boćarskih natjecanja u zemlji. Također, Komisija za valorizaciju projekata pristiglih na natječaj HBS-a donijela je odluku o odabiru 18 projekata koje će HBS sufinancirati s ukupno 10.000,00 eura. Projekti uključuju rad s mladima, žensko boćanje i projekte županijskih boćarskih saveza.

Propozicije natjecanja za HB lige za sezonu 2024./2025. su usvojene, čime je osiguran okvir za fer i uspješno natjecanje. Također su određeni datumi za registraciju i prijelazne rokove, čime se klubovima pruža jasna vremenska linija za prijave i promjene. Registracija će trajati od 1. lipnja do 31. srpnja 2024., dok će redovni prijelazni rok biti u istom periodu, a izvanredni prijelazni rok od 1. do 18. kolovoza 2024.

Jedna od značajnih odluka je određivanje datuma primjene promjena Međunarodnog tehničkog pravilnika (MTP) te tiskanje novog izdanja hrvatske verzije MTP 2024. Ovaj pravilnik je ključan za usklađivanje natjecanja s međunarodnim standardima i osiguravanje pravilnog funkcioniranja natjecanja na svim razinama.

U sklopu priprema za proslavu 75. obljetnice HBS-a, imenovan je Organizacijski odbor koji će koordinirati sve aktivnosti vezane uz ovu značajnu obljetnicu. Proslava će se održati 2025. godine, a Organizacijski odbor će osigurati da događaj bude dostojno obilježen.

Prijave klubova za nastup u HB ligama su također usvojene, s jasnim rokovima za svaku ligu. Prijave za Super HBL i 1. HBL traju od 1. do 21. lipnja 2024., dok prijave za 2. HBL traju od 21. lipnja do 8. srpnja 2024. Usvojeni su i novi pravilnici radi usklađenja s novim Zakonom o sportu i činjenicom da je HBS dobio javne ovlasti.

Datum održavanja sjednice redovne Skupštine HBS-a je određen za 13. srpnja 2024. godine, a donesena je i odluka o preseljenju ureda HBS-a zbog obnove Doma sportova u kojem je do sada bilo sjedište Saveza. Preseljenje će omogućiti neometan rad Saveza tijekom obnove.

Ove odluke predstavljaju značajan korak naprijed za Hrvatski boćarski savez, osiguravajući bolje uvjete za natjecanja, podršku mladim i ženskim sportašima, te usklađenje s najnovijim zakonskim i tehničkim standardima.

Image by Walti Göhner from Pixabay