18. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Prodaja automobila u EU snažno porasla, Hrvatska bilježi impresivan rast

2 min read

Prodaja automobila u Europskoj uniji snažno je porasla u lipnju, odražavajući slabije rezultate iz prošle godine uzrokovane nestašicom dijelova. Udruga proizvođača automobila (ACEA) objavila je izvješće u srijedu, koje pokazuje da je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano više od milijun novih automobila, što predstavlja povećanje od 17,8 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom. Ovaj pozitivan trend nastavak je skoka prodaje od 18,5 posto zabilježenog u svibnju.

Prema riječima ACEA-e, visoke stope rasta djelomično su posljedica niske poredbene osnovice u 2022. godini kada je nestašica dijelova značajno utjecala na rezultate.

Najviše porast prodaje automobila zabilježen je u Njemačkoj s povećanjem od 24,8 posto. Slijede Španjolska i Francuska s rastom prodaje od 13,3 odnosno 11,5 posto. Među vodećim tržištima, jednoznamenkasti rast bilježi samo Italija, sa 9,1 posto.

Posebno impresivan rast prodaje automobila dogodio se u Hrvatskoj, gdje je u lipnju registrirano 7.087 novih automobila, što predstavlja značajan skok od 43,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Ovaj uspjeh dolazi nakon već iznimno visokog rasta od 74,5 posto u svibnju.

Rast prodaje zabilježen je na gotovo svim tržištima u EU, s izuzetkom Mađarske koja je zabilježila smanjenje prodaje za 1,4 posto.

Unatoč oporavku tržišta, prodaja automobila u prvoj polovini 2023. godine u EU i dalje je zaostajala za 21 posto u odnosu na isto razdoblje prije pandemije 2019. godine. U ukupnom pregledu, najviše su u prvoj polovini godine porasle prodaje u Španjolskoj i Italiji, za 24 odnosno 22,8 posto. Dvoznamenkasti rast bilježe i Francuska i Njemačka, s povećanjem od 15,3 odnosno 12,8 posto.

U Hrvatskoj je u prvoj polovini 2023. godine, prema podacima ACEA-e, registrirano ukupno 33.435 novih automobila, što predstavlja značajan rast od 46,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Image by Bilderandi from Pixabay