23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Preobrazba ili priče o ljubavi i čežnji

3 min read

Tri istaknute glazbene umjetnice, mezzosopranistica Renata Pokupić, klarinetistica Marija Pavlović i pijanistica Julia Gubaidulina, okupljene u nesvakidašnjem komornom sastavu, u sjetnoj atmosferi ljubavnih i čeznutljivih raspoloženja izvest će djela L. Spohra, W. A. Mozarta, G. Meyerbeera, R. Schumanna, F. Schuberta, kao i Dore Pejačević (1885. – 1923.), i to u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica smrti značajne hrvatske skladateljice.

Mezzosopranistica Renata Pokupić za iznimne je uspjehe i doprinose u hrvatskoj kulturi te za promicanje hrvatske kulture u svijetu odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnica je nagrade Orlando koju dodjeljuju Dubrovačke ljetne igre i Hrvatska radiotelevizija, Nagrade Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, brojnih nagrada s međunarodnih pjevačkih natjecanja: Ondina Otta (Maribor), Dvořák (Karlovy Vary), Mozart (Salzburg), Competizione dell’ Opera (Dresden). Najveći međunarodni uspjesi uključuju nastupe u Covent Gardenu i Kraljevskoj operi u Londonu, Operi u Los Angelesu, Čikaškom opernom teatru, Washingtonskoj nacionalnoj operi, Flamanskoj operi, Frankfurtskoj operi, Operi u Lyonu. Nastupa s vodećim dirigentima današnjice: Kurt Masur, Kazushi Ōno, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Yannick Nézet-Séguin, Fabio Biondi, John Eliot Gardiner, William Christie i Paul McCreesh, uz orkestre među kojima su Gulbenkijanski orkestar u Lisabonu, Škotski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar iz Melbournea i Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina. Snima za Naxos, BBC Opus Arte i Hyperion Records, a od 2003. najizvođenija je hrvatska umjetnica na Trećem programu radija BBC.

Renomirana klarinetistica Marija Pavlović dobitnica je brojnih nagrada, u koje se ubrajaju Nagrada Yamaha; Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladoga glazbenika godine; prva nagrada na međunarodnom natjecanju AudiMozart u Roveretu (Italija); Nagrada Poulenc na međunarodnom natjecanju Ibla Grand Prize u Ragusi (Italija). Album koji je snimila s pijanisticom Martinom Filjak nagrađen je trima nagradama Porin (za produkciju, snimku i za najbolji album klasične glazbe) 2011. godine. Iste godine, na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama dodijeljena joj je nagrada Orlando za solistički nastup s Komornim orkestrom milanske Scale. Kao solistica surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima (Montrealski i Briselski komorni orkestar, Flandrijski simfonijski orkestar, Gli Archi Scaligeri, Haydnov orkestar iz Bolzana i Trenta, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a i drugi). Do sada je surađivala s mnogobrojnim dirigentima (Valerij Gergijev, Yannick Nézet-Séguin, Stanislav Kochanovsky, Ben Gernon, Vjekoslav Šutej, Pavle Dešpalj, Rudolf Barshai, Alan Buribayev, Marc Albrecht, Cristian Măcelaru, Philippe Herreweghe i drugi). Godine 2018. postaje rezidencijalna umjetnica Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i umjetnička voditeljica festivala komorne glazbe Stradun Classic. Od 2021. gostujuća je profesorica na Kraljevskoj akademiji u Antwerpenu.

Julia Gubaidulina rođena je u Kišinjevu (Moldavija) u obitelji uglednih glazbenika. Klavir je počela svirati u dobi od četiri godine, a svoj prvi veći uspjeh postigla je kao dvanaestogodišnjakinja, nastupivši uz orkestar Moldavijske filharmonije. Na Međunarodnom natjecanju za komornu glazbu u Rumunjskoj osvojila je prvu nagradu (1993.), a kao solistica osobito se iskazala osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Moldaviji (1997.) te treće nagrade na Međunarodnom natjecanju Citta di Sulmona u Italiji (1999.). Dobitnica je nagrade UNESCO-a za posebna umjetnička postignuća. Nastupala je uz vodeće simfonijske orkestre te je pod ravnanjem uglednih dirigenata (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Barome) izvela niz klavirskih koncerata Bacha, Beethovena, Brahmsa, Francka, Schumanna, Ravela, Rahmanjinova i Skrjabina. Godine 2000. preselila se u Sarajevo, gdje je predavala na Muzičkoj akademiji i bila stalnom članicom ansambla SONEMUS, s kojim se – izvodeći suvremenu glazbu – uspješno predstavila i u inozemstvu: Zürich (2004.), Muzički biennale Zagreb (2005., 2007.). Od 2005. godine živi u Hrvatskoj; radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao docentica za komornu glazbu.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, od 23. do 25. veljače u vremenu od 11 do 13 te od 17:30 do 19:30 sati.