25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Počinje foto natječaj „Volim svoju županiju“

2 min read
foto natječaj, Volim svoju županiju, Hrvatska zajednica županija, Damir Hoyka, Zadar, fotografija, dron, Hrvati izvan Hrvatske, GoPro Hero 12, izložba, zadarska županija, promocija, kultura, tradicija, znamenitosti

Hrvatska zajednica županija otvorila je novi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“ kojemu je cilj prikazati posebnosti svih hrvatskih krajeva. Natječaj, koji je započeo 2. lipnja i traje do 16. lipnja 2024. godine, poziva sve ljubitelje fotografije da prijave svoje radove i sudjeluju u promociji ljepota svojih županija.

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ pokrenula je Hrvatska zajednica županija s ciljem promocije posebnosti svih hrvatskih krajeva. U posljednjih osam godina prijavljeno je gotovo 10 000 fotografija – radova amaterskih i profesionalnih fotografa, koji su svojim objektivima bilježili tradicije i znamenitosti svojih krajeva. Najbolje fotografije ulaze u postav putujuće izložbe koja predstavlja 21 županiju, a ove godine je na čelu žirija fotograf Damir Hoyka.

Izložbe su do sada otvorene u većini županija, a koncem 2023. godine i u Europskome odboru regija u Brusselsu. Na kraju ciklusa, postav izložbe donira se određenoj instituciji, a prošlogodišnje najbolje fotografije foto natječaja „Volim svoju županiju“ krase zidove Opće bolnice Zadar.

Novi krug foto natječaja otvoren je od 2. do 16. lipnja 2024. godine, a autori svoje fotografije mogu prijaviti u tri kategorije:

  1. Glavni foto natječaj
    Žiri bira ukupno 21 fotografiju (po jednu iz svake županije) koje ulaze u postav izložbe „Volim svoju županiju“. Nagradu osvaja 1.mjesto u kategoriji, odnosno fotografija koja je skupila najviše bodova žirija.
  2. Fotografije snimljene dronom
    Žiri bira ukupno tri fotografije snimljene dronom koje ulaze u postav izložbe „Volim svoju županiju“. Nagradu osvaja 1. mjesto u kategoriji, odnosno fotografija koja je skupila najviše bodova žirija.
  3. Hrvati izvan Hrvatske
    Žiri bira ukupno tri fotografije koje prikazuju hrvatske županije, a koje su snimili autori koji žive izvan Hrvatske. Nagradu osvaja 1. mjesto u kategoriji, odnosno fotografija koja je skupila najviše bodova žirija.

Nakon odabira najboljih fotografija iz navedene tri kategorije, uslijedit će glasanje publike koja će birati najbolju fotografiju između 27 odabranih od strane žirija. Nagradu osvaja fotografija s najvećim brojem prikupljenih glasova.

Glavna nagrada je GoPro Hero 12 digitalna sportska kamera, a autori svoje fotografije mogu prijaviti na: volimzup.hrvzz.hr.

Ovaj natječaj nije samo prilika za fotografe da pokažu svoj talent, već i da pridonesu promociji ljepota i kulturne baštine svojih županija. S obzirom na dosadašnji uspjeh i interes, očekuje se da će i ovogodišnji natječaj privući velik broj sudionika i kvalitetnih fotografija.