15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Počeo drugi zadarski Fish & Jazz Festival: Bastion sv. Roka na Muraju postao idealno mjesto za ljetne glazbene zabave

2 min read
Koncert Uršule Najev i trija Black Coffee na bastionu sv. Roka

Foto: Bojan Bogdanić

Sjajnim koncertom Uršule Najev i trija Black Coffee, burgerima s prženim Cromarisovim brancinom i filetima orade s cous cous salatom, te izložbom kreativnih rukotvorina skupine mladih Zadranki u četvrtak je počeo drugi Fish & Jazz festival kojeg organizira Turistička zajednica grada Zadra s tvrtkom Cromaris kao glavnim partnerom. Već prvi dan festivala dokazao je da je bastion sv. Roka na Bedemima (Muraju), UNESCO-vim zaštićenim zidinama, idealno mjesto za ljetne glazbene događaje.

Prostrani plato bastiona, sa širokom vizurom na Liburnsku obalu, Jazine i gotovo cijeli Zadar izvan Poluotoka, te puno čistog zraka, pokazao se kao savršena lokacija za događanja ovakvog tipa. Zadrani i turisti koji su ispunili sva sjedeća i ‘stajaća’ mjesta mogli su uživati u prekrasnoj atmosferi i glazbi.

Sjajan početak uz Uršulu Najev i trio Black Coffee

Talentirana mlada Splićanka, glumica i pjevačica Uršula Najev, zajedno s jazz veteranima Black Coffee, priredila je nezaboravnu večer. Izvodila je izvrsne obrade američkih jazz i blues evergreena, a vrhunac večeri bilo je iznenađenje kada se na pozornici nenajavljeno pojavila Martine Thomas. Ova pjevačica, koja je nekoliko godina živjela i radila u Zadru s grupom Black Coffee prije nego što se odselila u SAD, oduševila je publiku svojom nenadanim nastupom.

Dim iz velikog Ofyr roštilja i kulinarske majstorije Cromarisovih kuhara-suradnika Hrvoja Krajnovića i Tihomira Bježančevića na food corneru sjajno su se uklopili u jazz atmosferu. Njihovi riblji street food zalogaji privukli su brojne posjetitelje, što je bilo očito po redovima ispred kantuna s hranom.

Nastavak festivala u odličnom ritmu

Fish & Jazz festival započeo je još u podne s odličnom hranom i prijeko potrebnim debelim hladom koji se može pronaći pod starim stablima na bastionu sv. Roka. Ova opuštena atmosfera nastavila se i drugi dan festivala. U petak će posjetitelji moći uživati u nastupu Damirov Django Group, koju je osnovao sjajni sisački jazz gitarist Damir Kukuruzović. Grupa je nastavila svirati i nakon njegovog preranog odlaska, posvećujući koncerte sjećanju na njega.

Subota, zadnji dan festivala, rezervirana je za splitski duo Sara i Jappa. Otac Željko i kćer Sara Brodarić izvest će sofisticirane vokalno-gitarističke obrade američkih jazz klasika, zatvarajući tako ovaj glazbeni festival na najbolji mogući način.