24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Digitalna regulativa EU: Ove godine tvrtke očekuju velike izmjene

3 min read
Stručni skup o digitalnoj regulativi u HGK 2024

Foto: HGK

Digitalna regulativa EU: Ove godine tvrtke očekuju velike izmjene

EU je globalno prepoznata kao vodeći regulator digitalnih usluga i sadržaja, a 2024. godina predstavlja prijelomni trenutak po tom pitanju. Na snagu stupa niz novih, izravno primjenjivih uredbi koje će značajno utjecati na poslovanje tvrtki. Akt o digitalnim uslugama i Uredba o tržištima kriptoimovine samo su neki od primjera novih propisa koji uvode značajne promjene.

Na stručnom skupu održanom danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori pod nazivom “Pravo i politika digitalnog tržišta na prekretnici – što donosi novi europski regulatorni okvir?”, organiziranom od strane Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore, raspravljalo se o ovim novim regulativama. Sponzori skupa bile su tvrtke Span i Andersen Croatia te odvjetničko društvo Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka.

“Nova su pravila izuzetno opsežna i specifična te su se u praksi već pojavile pravne i tehničke nedoumice oko provedbe. Govorimo o sustavu u kojem se teško snaći, posebice manjim i srednjim poduzetnicima. U cilju pravilne primjene novih rješenja i izbjegavanja strogih sankcija, bit će potrebna suradnja pravnih, informacijsko-komunikacijskih, ekonomskih i financijskih stručnjaka. Stoga smo organizirali današnji skup kako bi se tvrtke bolje upoznale s novom regulativom i njihovom primjenom u svakodnevnom poslovanju,” poručila je glavna tajnica HGK i glavna tajnica ICC-ja Hrvatska Marina Rožić.

Novi propisi i njihova primjena

Akt o digitalnim uslugama, koji se primjenjuje od veljače ove godine, uvodi obveze za sve internetske platforme s korisnicima u EU. Primjerice, korisnici moraju biti informirani o oglasima koje vide, uključujući razloge zašto im se određeni oglasi prikazuju i tko ih je platio. Iznimka su mala poduzeća i mikropoduzeća s manje od 50 zaposlenika i godišnjim prometom manjim od 10 milijuna eura. Nove obveze također uključuju objavljivanje izvješća o postupcima moderiranja sadržaja najmanje jednom godišnje. Platforme ili tražilice koje nisu u kategoriji vrlo velikih nadzirat će neovisno regulatorno tijelo na razini države u svojstvu nacionalnog koordinatora za digitalne usluge. U Hrvatskoj je kao koordinator imenovana Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Uredba o tržištima kriptoimovine uvodi nove obveze za izdavatelje kriptoimovine, što će zahtijevati prilagodbe poslovnih procesa i dodatne resurse za usklađivanje s novim pravilima. Ovo je posebno važno u kontekstu rastuće popularnosti kriptoimovine i potrebe za većom transparentnošću i sigurnošću na tržištu.

Izazovi za poduzetnike

Implementacija novih regulativa donosi izazove, posebno za manje i srednje poduzetnike koji se suočavaju s pravnim i tehničkim nedoumicama. Na skupu su stručnjaci iz različitih područja raspravljali o praktičnim aspektima primjene novih pravila i dali smjernice za uspješnu prilagodbu. Suradnja pravnih, informacijsko-komunikacijskih, ekonomskih i financijskih stručnjaka ključna je za pravilnu primjenu novih rješenja i izbjegavanje strogih sankcija.

“Uvođenje ovih regulativa predstavlja značajan izazov, ali i priliku za unapređenje poslovnih procesa i povećanje transparentnosti. Ključ je u pravovremenoj prilagodbi i edukaciji kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja i usklađenost s novim pravilima,” zaključila je Marina Rožić.

Očekuje se da će se kroz suradnju i razmjenu znanja na ovakvim skupovima olakšati proces prilagodbe i omogućiti tvrtkama da iskoriste prednosti novih regulativa na najbolji mogući način.