13. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Otvorena alpinističko planinarska stazu Ferrata

2 min read

Javna ustanova Park prirode Velebit otvorila je za korištenje alpinističko planinarsku stazu ferratu na masivu Crnopca te poziva sve na spektakularno penjačko iskustvo i potpuno novi doživljaj planinarenja.

U sklopu projekta „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje“ izrađena je trasa ferrate na masivu Crnopac kojom se dodatno obogatila turistička ponuda Centra. Uz to osnažena je ponuda sportsko adrenalinskog sadržaja na području južnog Velebita i Zadarske županije.

Via ferrata Bat smještena je na zapadnom rebru Velikog Bata (1383 m), odnosno na samom rubu grebena, što omogućuje panoramski pogled na Liku i Dalmaciju te povećava atraktivnost penjanja.

S obzirom da je ferrata planinska, avanturistička ruta opremljena kablovima, klinovima i metalnim nožištima, penjanje je ISKLJUČIVO uz upotrebu odgovarajuće opreme (via ferrata set).

Javna ustanova Park prirode Velebit, u suradnji sa Zadarskom županijom, osigurala je izradu ovoga sadržaja s ciljem da obogati ponudu turističkih sadržaja Velebita te da u budućem razdoblju potakne nove agencije i postojeće koncesionare da ovaj sadržaj uvedu u svoje individualne ponude. Time bi se ostvarila obostrana korist u smislu promocije i valorizacije najvećeg zaštićenog područja u Hrvatskoj.

Ferratom se među prvima na Veliki Bat popeo župan Božidar Longin u pratnji suradnika i ravnatelja Parka prirode Velebit Marija Šabana te je time simbolično otvorio novu stazu.

“Zadarska županija u prostoru od samo nekoliko kilometara nudi niz prirodnih atrakcija, a svaki kutak našeg Velebita priča svoju priču. Ova staza je izuzetno atraktivna i prije svega dobro osigurana pa preporučujem svima koji vole ovakav način planinarenja da dođu na Crnopac i upute se na ovu atraktivnu ferratu. Pogled s vrha je veličanstven, s jedne strane Lika, s druge Dalmacija. Zaista neopisiv osjećaj. Masiv Crnopca karakteriziraju brojni površinski i podzemni krški fenomeni, a najpoznatije su Cerovačke špilje koje smo prošle godine otvorili nakon uređenja. Stoga, ukoliko još niste, uputite se prema ličkom dijelu naše županije i posjetite Cerovačke špilje te novouređenu Via ferratu Bat do koje treba nešto manje od sat vremena uspona,“ poručio je župan.

U prilogu vam dostavljam promotivni film PP Velebit te u idućem mailu fotografije sa simboličnog otvaranja novouređene penjačke staze.

GPX trag  se nalazi na linku https://www.gaiagps.com/public/kN2HYjlXoq223F0SF4vAasvz kako bi mogli pratiti rutu, ali i pripremiti se prije samog odlaska!

Uživajte u nezaboravnim vidicima, a svoje dojmove podijelite s ostalim obožavateljima Velebita uz korštenje #viaferratabat