25. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Oduzimanje Vozila: Efektivna Mjera Protiv Nesavjesnih Vozača na Hrvatskim Cestama

1 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

Zakon o sigurnosti prometa na cestama dao je hrvatskoj policiji moćno oružje protiv nesavjesnih vozača – oduzimanje vozila. Ova mjera, koja je primijenjena 1148 puta samo prošle godine, pokazuje odlučnost u kažnjavanju onih koji svojim ponašanjem u prometu dokazuju da im nije mjesto za upravljačem. Od svih privremeno zaplijenjenih vozila u 2023., trajno je oduzeto njih 215, što ukazuje na ozbiljnost prekršaja i posljedica koje vozači mogu očekivati.

Najteži prometni prekršaji, koji su često uzrok teških stradavanja u prometu, uključuju prekoračenje brzine za više od 50 km/h u naselju, vožnju u suprotnom smjeru na autocestama, prolazak kroz crveno svjetlo i odbijanje testiranja na opijate. Vozači koji se uhvate s više od 1,5 promila alkohola u krvi, ili oni koji voze dok im je vozačka dozvola ukinuta zbog prekršajnih bodova, također riskiraju gubitak svog vozila.

Iako je zakon dobrodošao, njegova primjena je neujednačena, što dovodi do različitih sudskih presuda diljem zemlje. Ova neujednačenost može rezultirati situacijom gdje vozači u jednom dijelu zemlje gube vozilo zbog istih prekršaja za koje bi u drugom dijelu mogli biti pošteđeni.

Privremeno oduzeta vozila čuva policija, a vlasnici su dužni platiti ležarinu po okončanju sudskog postupka. Vozila koja su trajno oduzeta prodaju se na javnim dražbama, a prihod ide u državni proračun. Ona koja nisu u stanju za prodaju, završavaju u reciklažnim dvorištima.