17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna prijetnja za naše tvrtke

2 min read

Zbog sve veće količine ambalažnog otpada, EU želi smanjiti njegovu potrošnju za 15 posto po glavi stanovnika po državi članici do 2040. Oko revizije relevantnog zakonodavnog okvira na sastancima Vijeća za okoliš u Bruxellesu vode se žustre rasprave. Između ostalog, trenutna verzija prijedloga Uredbe veliku prednost daje biokompostabilnoj plastici te ograničava upotrebu drugih vrsta ambalaže, iako su u potpunosti reciklabilne.

„Plastika na biološkoj osnovi, biorazgradiva plastika i plastika koja se može kompostirati sve se češće pojavljuju kao alternativa konvencionalnoj plastici. No, naziv ‘bio’ kod potrošača stvara percepciju da je takva plastika dobra za okoliš, što je samo donekle istina. Takva je plastika dizajnirana za razgradnju samo u određenim uvjetima, nekad i isključivo industrijskim uvjetima. HGK će s tvrtkama raditi na izmjenama uredbe koja uzima u obzir nacionalne specifičnosti, tehnološke mogućnosti i prije svega pravo na izbor materijala koji su 100 posto reciklabilni,“ rekla je Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Tvrtke smatraju da nije potrebno ograničavati upotrebu ambalaža ako su 100 posto reciklabilne, kao što je primjerice fleksibilna folija. Posebno brine i dio uredbe koji omogućuje korištenje otpada u ponovnoj proizvodnji ambalaže za hranu budući da to otvara prostor za kontaminaciju, a proces koji bi to spriječio – kemijska reciklaža – nije još usavršen.

Konačni sadržaj Uredbe od vitalnog je značaja za buduće poslovanje tvrtki. To bi značilo strože obveze za proizvođače i korisnike ambalaže, tj. pronalazak alternativnih rješenja za ponovno korištenje ambalaže, kao i za korištenje reciklata u ambalaži. Za ugostitelje to znači da u svom prostoru neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu, za hranu i piće kao ni za začine, konzerviranu hranu i umake, vrhnje za kavu. Također, hoteli neće smjeti koristiti minijaturnu ambalažu za jednokratnu upotrebu. Predlaže se i proširenje povratne naknade pa se postavlja pitanje gdje će se to odvijati budući da su trgovine i sada u problemu zbog prikupljanja boca od pića i napitaka.