17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Ministar Božinović: Usklađivanje vizne politike ključno za suzbijanje ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu

2 min read
ministar-Božinović-usklađivanje-vizne-politike-Zapadni-Balkan

Foto: MUP

Na sastanku ministara unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je ključnu ulogu usklađivanja vizne politike sa Europskom unijom u borbi protiv ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu. Božinović je naglasio da bi usklađivanje viznog režima svih država regije s EU značajno smanjilo izazove s kojima se trenutno suočavaju.

“Ove godine su oko 50 posto izraženih namjera za azil podnijeli građani onih zemalja koje trebaju vizu za ulazak u Europsku uniju, a dolaze u zemlje regije kao turisti, pa se onda iz zračnih luka u Sarajevu ili Beogradu iz turista pretvaraju u nezakonite migrante koji traže međunarodnu zaštitu na području prvo Hrvatske, onda i Slovenije i Italije i tako dalje”, izjavio je Božinović.

Ministar je istaknuo važnost koordiniranog pristupa u rješavanju povećanog broja ilegalnih migracija preko Zapadnobalkanske rute te naglasio da se taj izazov može učinkovito rješavati samo zajedničkim pristupom.

Božinović je također spomenuo rezultate operativne skupine ZeBRa koja djeluje pod Europolom, ističući uspješnost njihovih akcija u suzbijanju krijumčarenja migranata i oduzimanju protupravne imovinske koristi.

“U prva dva mjeseca ove godine je samo u okviru ZeBRe uhićeno 47 krijumčara, 40 vozila je zaplijenjeno, oduzeto je vatreno oružje i protupravna imovinska korist. Procjena je da smo u ovim akcijama na neki način detektirali dvije mete visoke vrijednosti na koje je bilo usmjereno kriminalističko istraživanje, a koji su prokrijumčarili, prema sadašnjim podacima, 525 migranata i stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu od više od pola milijuna eura”, dodao je Božinović.