20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Međunarodna konferencija PUBMET2023: Otvorena znanost, Znanstvena Integritet i Umjetna Inteligencija u Fokusu

3 min read

Zalažući se za slobodni i neometani pristup rezultatima znanstvenih istraživanja globalni pokret otvorene znanosti promiče ne samo bolju suradnju među znanstvenicima, već i aktivno uključivanje javnosti u znanstvene procese. U želji da hrvatsku zajednicu upoznamo s najnovijim zbivanjima u tom području, na Sveučilištu u Zadru organiziramo 10. jubilarnu međunarodnu konferenciju PUBMET2023 o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti, koja će se održati od 13. do 15. rujna 2023. U fokusu ovogodišnje konferencije PUBMET2023 je povratak znanstvene komunikacije iz sfere privatnog prema javnom dobru, institucijsko izdavaštvo, osiguravanje učinkovitih istraživanja uz pomoć otvorenih istraživačkih infrastruktura, dobrobiti dijeljenja istraživačkih podataka i primjena umjetne inteligencije u znanstvenoj komunikaciji. Posebna pažnja posvetit će se vrednovanju znanstveno-istraživačkog rada te akademskom integritetu, odgovornosti u znanosti i znanstvenoj čestitosti.

Sudionike očekuje niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava, postera i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i etičnog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

PUBMET2023 i ove godine okuplja eminentne stručnjake iz područja znanstvene komunikacije, izdavaštva i otvorene znanosti. U svojem izlaganju Kathleen Shearer (Confederation of Open Access Repositories) problematizirat će utjecaj slobodnog tržišta u stvaranju dubokih nejednakosti u pristupu i sudjelovanju u znanstvenoj komunikaciji. Natalia Manola (OpenAIRE AMKE) govorit će o načinima na koje otvorena znanost mijenja znanstveno-istraživački krajolik, a Luca de Santis (Net7 Srl) predstavit će inovativnu platformu GoTriple, koja promiče višejezičnost i višekulturalnost u znanosti.

Zbog niske razine reproducibilnosti, porasta broja publikacija upitne kvalitete, kao i sve učestalijih manipulacija recenzijskim postupcima, pitanja odgovornosti i etike u znanstvenoj komunikaciji postaju sve važnija. Kako postojeću krizu iskoristiti za napredak predložit će Matt Hodgkinson (UK Research Integrity Office). Na samom kraju konferencije, Predrag Pale (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva) zaintrigirat će sudionike aktualnim pitanjima: Odakle dolazi sva ta pompa oko umjetne inteligencije? Je li ovo prvi put? Imamo li zaista pravu, opću AI i ako ne, kada ćemo je imati? Koliko će tehnologija promijeniti svakodnevne zadatke, profesije, znanost i znanstveno izdavaštvo?

Pozvanim predavačima pridružit će se niz autora koji će kratkim izlaganjima predstaviti inicijative i projekte otvorene znanosti u različitim državama, akademskim zajednicama i ustanovama, te na taj način dodatno obogatiti zanimljiv program ovogodišnje konferencije PUBMET2023 i potaknuti diskusiju.

Predkonferencijski dan ponudit će nekoliko korisnih radionica o inovativnim alatima, mogućnostima korištenja Wikipedije u postizanju veće vidljivosti otvorenih repozitorija, te novim proizvodima naših sponzora, a u programu konferencije predviđena je i panel rasprava posvećena ekološki osviještenoj i održivoj znanstvenoj komunikaciji. Interaktivna posterska sesija donosi niz zanimljivih primjena otvorene znanosti u praksi.

Konferenciju PUBMET2023 organiziraju Sveučilište u Zadru, Institut Ruđer Bošković, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu te Sveučilište u Rijeci, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, zajednica NI4OS-Europe i OpenAIRE, Europskog udruženja znanstvenih urednika EASE, OPERAS konzorcija i SPARC Europe.

Osim sudjelovanja uživo, registrirani korisnici moći će PUBMET2023 konferenciju pratiti i online. Registracije su moguće na https://pubmet2023.unizd.hr/register/, a program konferencije dostupan je na https://pubmet2023.unizd.hr/programme

Dodatne informacije o  PUBMET2023 konferenciji nalaze se na https://pubmet2023.unizd.hr/, a novosti je moguće pratiti putem društvenih mreža Facebook (https://www.facebook.com/pubmet), Twitter (https://twitter.com/pubmet) i Linkedin (https://www.linkedin.com/company/pubmet-conference/).