25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Matijino stoljeće rata: Od Hercegovine do Amerike, kroz povijest i tragedije

1 min read
matijino-stoljece-rata-slika

Roman “Matijino stoljeće rata” autora Ivana Šimića iz Gruda, objavljen u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba, donosi snažnu priču o životu i sudbini jedne žene kroz turbulentno 20. stoljeće. Roman, koji je nedavno doživio drugo izdanje, osvojio je pozornost publike i kritike svojom dubokom emotivnom snagom i povijesnom autentičnošću.

Glavna junakinja, Matija, simbolizira sudbinu mnogih žena koje su živjele kroz ratove i nedaće dvadesetog stoljeća. Kroz njenu priču pratimo putovanje od Hercegovine do Amerike, prolazeći kroz različite epohe i kontinente. Put nas vodi od Imotskog do New Yorka, od Galicije do Rusije, te kroz Hercegovinu i Sarajevo u vrtlogu Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih.

Roman je tkivo stvarnih povijesnih događaja i fikcije, što ga čini iznimno privlačnim i istovremeno poučnim za čitatelje. Kroz sudbinu Matije i njenih potomaka, autor vješto oslikava ljudske sudbine u nemilosrdnim vremenima ratova i nesigurnosti.

Autor Ivan Šimić, rođen u Dragićini pored Gruda, donosi svoje bogato iskustvo i duboko razumijevanje hercegovačke kulture i povijesti u ovom djelu. Diplomirani inženjer, Šimić je također poznat kao kolumnist i pisac, a njegovo pisanje često istražuje teme identiteta, povijesti i suvremenih društvenih pitanja.

“Matijino stoljeće rata” nije samo roman, već i duboko ljudska priča o hrabrosti, gubitku i nadanju u svijetu obilježenom ratom i preživljavanjem. Kroz ovaj roman, Šimić nas podsjeća na važnost sjećanja i osvještavanja tragedija prošlosti, kako bismo iz njih mogli izvući pouke za budućnost.