23. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Klapa Leut na Adventu u Zadru: Tradicija, zabava i mediteranski ugođaj

1 min read

Utorak na Adventu u Zadru donosi nastup poznate zadarske klape Leut. Riječ je o družini koja već 40 godina njeguje vokalnu izvedbu tradicionalnih i zabavni skladbi uz pratnju tradicionalnih instrumenata: mandolina,  gitare i po potrebi harmonike. Sudionik su svih važnijih manifestacija u Zadru, a ovogodišnji Advent prilika je građanima da se makar i šetnjom po adventskom trgu upoznaju s glazbenom baštinom Dalmacije.

– U našem programu uvijek je naglasak na tradicijskim napjevima, bilo da se radi o narodnim pjesmama, pjesmama drugih izvođača ili našim autorskima, koje radimo o mediteranskom izričaju. Glavna ideja je da posjetiteljima bude zabavno, veselo, da s nama zapjevaju i ugriju se malo u ovim hladnijim danima, kaže voditelj klape Leut Braco Surić.

Ove godine na pozornicu dolaze ojačani za jednog člana koji pjeva bariton i svira gitaru, pa će tako na sceni klapa imati pratnju dvije gitare, basa i mandoline. U pojedinim trenucima bit će naravno i a-capella pjevanja.

– Ovakva događanja nezamisliva su bez poneke Mladenove, Mišine ili Oliverove pjesme, ali čak i tada nastojimo završiti izvedbu bez pratnje instrumenata. Mislim da ljudi moraju osjetiti da je riječ i dalje o klapi, a ne o nekoj grupi glazbenika koja se koristi tim imenom, poručuje Surić.