21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Josip Kolar izabran u Upravni odbor EURATEX-a

2 min read

Foto: HGK

Direktor tvrtke Regeneracija non wovens Josip Kolar izabran je na dvogodišnji mandat u Upravni odbor EURATEX-a, krovnog udruženja tekstilne industrije na razini Europske unije. Kolar je nominiran od strane Udruženja tekstilne, odjevne i kožarsko-prerađivačke industrije HGK.

Na sastanku generalnih direktora nacionalnih udruženja, Josip Kolar je prepoznat kao stručnjak koji će svojim iskustvom i vizijom pridonijeti razvoju tekstilne industrije u EU. “Čast je i profesionalni izazov postati član Upravnog odbora EURATEX-a i na taj način biti izravno uključen u strategiju razvoja tekstilne industrije s najvećim industrijalcima s područja Europske unije. Ono što su prvi zadaci s obzirom na novu Europsku komisiju i parlament, uzevši u obzir rasprave tijekom Textile Foruma, je odrediti zajedno s Generalnim direktorima prioritete na koje se trebamo fokusirati i predložiti EK,” izjavio je Kolar.

EURATEX, Europsko udruženje tekstilne i odjevne industrije, igra ključnu ulogu u razvoju regulativa koje će oblikovati budućnost ove industrije. U tijeku je rad na više od 60 uredbi koje će regulirati različite aspekte, od proizvodnih procesa, potrebnih vještina zaposlenika, recikliranja materijala, zbrinjavanja tekstilnog otpada, do upotrebe kemikalija i ponašanja potrošača.

Jedan od ključnih projekata koji EURATEX vodi je AEQUALIS4TCLF, u kojem će u iduće četiri godine sudjelovati 19 partnera iz EU, uključujući i HGK. Cilj projekta je pružiti širi opseg suradnje, predviđajući i odgovarajući na nove nedostatke vještina s inovativnim obrazovnim resursima na više razina, te pružanjem metodologija koje uključuju nove aktere na TCLF obrazovnoj sceni diljem Europe.

Jagoda Divić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK, istaknula je važnost Kolarova imenovanja: “Zbog svega toga od iznimne je važnosti biti dio EURATEX-a te na taj način utjecati na odluke koje će se dugoročno odraziti na budućnost tekstilne i odjevne EU industrije.”

Josip Kolar svojim članstvom u Upravnom odboru EURATEX-a donosi Hrvatskoj priliku za aktivno sudjelovanje u oblikovanju budućnosti tekstilne industrije na europskoj razini. Njegovo iskustvo i znanje bit će ključni u postavljanju prioriteta i predlaganju strategija koje će pridonijeti održivom razvoju ovog sektora.