21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Boris Žgomba izabran za člana Izvršnog odbora ECTAA-e

3 min read

Foto: HGK

Predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba izabran je za člana Izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) na polugodišnjoj skupštini u Brašovu, Rumunjska.

Žgomba, koji je također predsjednik Uprave i suvlasnik Uniline Grupe, jedne od vodećih hrvatskih turističkih grupacija, izrazio je svoje zadovoljstvo novom ulogom. “Radujem se nastavku rada u ECTAA-i gdje ću se kao član Izvršnog odbora aktivno zalagati za ciljeve postavljene našim nacionalnim strategijama razvoja turizma i promicati Hrvatsku kao atraktivnu cjelogodišnju destinaciju. Moja vizija je unaprijediti našu ponudu kroz fokus na održivi turizam i promociju jedinstvenih doživljaja koje naša zemlja može ponuditi svakom gostu,” izjavio je Žgomba.

Izvršni odbor ECTAA-e ima ključnu ulogu u donošenju odluka, odobravanju projekata i predlaganju izmjena zakona i direktiva na europskoj razini. Tako će Žgomba biti u poziciji predlagati izmjene i dopune zakona, sudjelovati u njihovom donošenju te u raspravama o novim strategijama i planovima.

Žgomba je već imao značajnu ulogu unutar ECTAA-e, gdje je bio predsjednik od 2012. do 2014., potpredsjednik do 2018., te član Izvršnog odbora od tada. Njegov kontinuitet u radu s ECTAA-om osigurava da će hrvatski turizam imati snažnog predstavnika na europskoj sceni.

Andreja Vukojević, direktorica Sektora za turizam HGK, čestitala je Žgombi na izboru: “Čestitam Borisu i uvjerena sam da će njegovo članstvo u izvršnom odboru ECTAA-e donijeti brojne koristi domaćem sektoru turizma. Budući da se tradicionalne putničke agencije suočavaju s rastućom konkurencijom online kanala i digitalnih platformi, morat će prilagoditi svoje poslovanje i usluge kako bi ostale konkurentne. Snažan predstavnik koji razumije potrebe našeg tržišta i može ih artikulirati na europskoj razini bit će od presudne važnosti za prilagodbu naših putničkih agencija novim trendovima i za njihovo pozicioniranje na globalnom tržištu.”

Udruženje putničkih agencija HGK i UHPA-a pripremili su tri ključne inicijative za ECTAA-u:

  1. Revizija EU Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima (PTD) – Cilj je prilagoditi i poboljšati direktivu o posebnom postupku oporezivanja tako da bolje odgovara potrebama tržišta te olakša poslovanje turističkim agencijama unutar EU. O prijedlogu izmjena se raspravlja i u EU parlamentu.
  2. Produljenje roka plaćanja Billing and Settlement Plana (BSP) – Inicijativa se zalaže za produženje roka plaćanja BSP-a na 15 dana. Skraćeni rok od 7 dana stvara financijski pritisak na agencije koje često imaju duže rokove naplate od svojih klijenata.
  3. Revizija vizne politike – Cilj je pojednostaviti vizni sustav za goste iz trećih zemalja, ponajviše iz Azije, kako bi im olakšali putovanja. Inicijativa je ključna za privlačenje međunarodnih gostiju, posebno nakon pandemije.

ECTAA zastupa interese svojih članova na europskoj razini, pružajući glas i utjecaj pri donošenju odluka koje utječu na turističku industriju. Članovi imaju pristup ekskluzivnim informacijama, izvještajima i istraživanjima koja su relevantna za turistički sektor. Članstvo omogućuje pristup širokoj mreži profesionalaca iz turističke industrije, potičući suradnju i razmjenu znanja. ECTAA organizira razne radionice, seminare i konferencije koje pomažu članovima da ostanu u toku s najnovijim trendovima i regulacijama. Članovi dobivaju pravnu podršku i savjete u vezi s regulativama koje utječu na poslovanje turističkih agencija i turoperatora. ECTAA promovira interese svojih članova i doprinosi povećanju vidljivosti njihovih usluga na međunarodnoj razini.