14. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Javni razgovor na Sveučilištu u Zadru: Važnost transdisciplinarnih suradnji između umjetnosti, kulture i znanosti

1 min read
Javni razgovor o transdisciplinarnim suradnjama na Sveučilištu u Zadru

Foto: Matej Tomažin

Sveučilište u Zadru ugostit će javni razgovor pod nazivom “Onkraj disciplina / Transgressing Disciplines” 27. svibnja 2024. u 10:00 sati, u dvorani 002. Ovaj događaj, koji organizira udruga Kurziv (Kulturpunkt.hr) u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, okuplja umjetnike i istraživače iz različitih disciplina kako bi raspravljali o važnosti transdisciplinarnih suradnji.

Razgovor će moderirati Luka Antonina, asistent na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Sudionici uključuju Brane Zormana iz CONA Instituta, Polu Salicku i Olgu Roszkowsku iz Zakole kolektiva. Ove organizacije pristupaju istraživanju prirode i okoliša kroz stvaranje dijaloga između umjetničkih i znanstvenih disciplina.

Zakole kolektiv iz Varšave predstavlja uspješan primjer transdisciplinarne suradnje između umjetnika, aktivista, teoretičara i biologa, koji su razvili metodologiju za neinvazivnu interakciju s ekosustavima. Njihova praksa olakšava razumijevanje mreža ovisnosti i ljudske sposobnosti razumijevanja drugih organizama.

CONA iz Ljubljane istražuje povezanost zvuka i prirodnog okoliša kroz multimedijske i zvukovne projekte. Njihovi projekti bave se bioakustikom, zvučnom ekologijom, radijskom umjetnošću i zvučnom umjetnošću, surađujući sa slovenskim i međunarodnim umjetnicima i institucijama.

Razgovor je dio projekta Testing Ground, posvećenog razvoju transdisciplinarnih istraživačkih metoda kroz kreativne suradnje. Projekt naglašava emancipatornu snagu ovakvih pristupa, omogućujući dijalog unutar šire zajednice. Skupina umjetnika i istraživača okupit će se na otoku Molatu u sklopu Repair Shacka, istražujući održivi turizam i promišljanje rada, odmora i dokolice.