25. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Izložba Zalistavac u Narodnom muzeju Zadar predstavlja spoj tradicije i suvremene umjetnosti

2 min read
Izložba Zalistavac - modni dizajn inspiriran tradicijom

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar, otvorio je izložbu Zalistavac koja se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. godine. Izložba Zalistavac otvara svoja vrata 23. svibnja 2024. godine u 13 sati, predstavljajući ukrasni plastron nekad i danas kroz modne ilustracije, nakit i odjeću.

Izložba Zalistavac ističe važnost očuvanja kulturne baštine kroz prezentaciju tradicionalnog zalistavca, dijela svečane ženske odjeće sjeverne Dalmacije, priobalja i otoka. U izložbenom postavu Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, posjetitelji mogu vidjeti muzejske predmete iz Zbirke nošnji, kao i radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar, koji su inspirirani zalistavcem. Ova izložba, osim što ima estetsku vrijednost, ima i edukativni karakter jer promiče suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja kulturnog identiteta.

Kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban naglasila je da je svrha projekta prezentacija i popularizacija zalistavca kao nematerijalnog kulturnog dobra. Ove godine Etnološki odjel NMZ planira podnijeti prijedlog Ministarstvu kulture i medija RH za upis zalistavca u Registar nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, čime bi se trajno zaštitio.

Izložba obuhvaća dvije modne kolekcije nastale kroz različite projekte od 2015. do 2018. godine. Prva kolekcija realizirana je povodom Etno dana 2015. godine, dok je druga izrađena u okviru 19. državnog natjecanja “Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.” pod temom “Zalistavac – ukrasni plastron”. Rad učenice Martine Borojević posebno je istaknut kao primjer suvremene interpretacije tradicionalnog motiva. Dodatno, ogrlice inspirirane zalistavcem predstavljene su na izložbama 2017. i 2018. godine, pridonoseći suvremenoj interpretaciji ovog kulturnog elementa u formi nakita.

Ovaj izložbeni projekt, uz suradnju škole i muzeja, odaje počast svim izuzetnim ženama prošlosti koje su izradile prve zalistavce i ponosno ih nosile. Idejni koncept i mentorstvo za ŠPUD vodile su profesorice Kate Prskalo, Ivana Vitlov, Sandra Bačić i Vlatka Prtenjača.

Izložba Zalistavac može se razgledati u prostorima Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža, od 23. svibnja do 11. rujna 2024. godine. Ova jedinstvena postavka prilika je da se posjetitelji upoznaju s bogatom kulturnom baštinom sjeverne Dalmacije i suvremenim umjetničkim pristupima učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar.