18. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Izvoz tijekom deset godina u EU rastao 150 posto

2 min read

-Nove prilike za naše tvrtke na trećim tržištima-

„Jačanje internacionalizacije ključan je segment djelovanja HGK. Upravo zato ističemo da dugoročne ciljeve moramo imati bez obzira na turbulencije koje nas okružuju. Tri su područja na kojima svi mi, i tvrtke i institucije, moramo poraditi. To je povećanje udjela malih i srednjih tvrtki u međunarodnoj trgovini, jačanje prisutnosti na trećim tržištima i privlačenje investicija,“ poručila je glavna tajnica HGK Marina Rožić na konferenciji Hrvatske gospodarske komore Internacionalizacija: Novo gospodarsko okruženje – nove prilike, održanoj danas u Zagrebu.

Izvoz i investicije ključni su za održivi razvoj gospodarstva. Rožić je istaknula da je u deset godina našeg članstva u EU izvoz usluga porastao za 128 posto, a ukupan izvoz za 150 posto. „Unutar EU ostvarujemo 70 posto izvoza, a cilj nam je povećati izvoz na trećim tržištima, koja su ujedno i bazen sirovina i roba. Želimo privući investicije i to posebno one digitalne i zelene tranzicije. HGK prepoznaje važnost poznavanja promjena na tržištu, agilnog odgovora na te promjene te priprema i educira svoje članice. Uz mrežu predstavništava u inozemstvu, partnerske komore i međunarodne institucije HGK je pouzdan partner svim hrvatskim izvoznicima,“ poručila je Rožić.

„Mi poslujemo s više od stotinu zemlja, na svim kontinentima, i važno je reći da to poslovanje za svaku od tih zemlja izgleda drugačije. Jako su važni partneri, poslovne veze i naravno proizvod koji imate te njegova konkurentnost, tako da sve kreće odavde, s domaćeg terena,“ rekao je Davor Baković, direktor tvrtke Končar – Mjerni transformatori. Hrvatska kompanija Altpro već gotovo tri desetljeća uspješno se pozicionira na svjetskim tržištima kroz razne željezničke projekte diljem svijeta, pogotovo na trećim  tržištima, kao što je Indija. „Potencijal posla na tom tržištu je izrazit, ne samo za našu tvrtku, već bilo koju hrvatsku tvrtku koju zanima izvoz. Mi smo na tim tržištima upoznali partnere i bez njih se na tim tržištima nema što tražiti, a kako ćete vi kao tvrtka provesti tu lokalizaciju proizvodnje, to je vaše umijeće“, rekao je Zvonimir Viduka, predsjednik uprave tvrtke Altpro.