20. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Čagalj: Od članstva u EU izvoz domaće građevine gotovo šest puta veći

2 min read

-Veliki značaj digitalizacije i infrastrukturnih projekta za građevinu-

Infrastrukturni projekti posebno su važni za Hrvatsku s obzirom na njezin oblik i činjenicu da imamo preko tisuću otoka. Kako bismo ravnomjerno omogućili gospodarsku aktivnost i dostupnost javnih usluga svim građanima, moramo što više ulagati u infrastrukturu u odnosu na geografski zaokruženije države poput Slovenije,“ poručila je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj na 17. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se od 15. do 17. lipnja održavaju u Opatiji.

Čagalj je na panelu Značaj velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj Hrvatski New Deal – biti ili ne biti istaknula da su takvi projekti izrazito važni za građevinu, a pogotovo financirani sredstvima EU. „Koliko je ulazak u EU promijenio stvari, pokazuje i podatak da je izvoz građevinskih usluga u 2022. godini iznosio 387,2 milijuna eura, što je gotovo šest puta više u odnosu na izvoz građevinskih usluga u 2013. kada smo ušli u EU,“ istaknula je Čagalj.

Na panelu je bilo riječi i o digitalizaciji i novim tehnologijama u kontekstu provedbe velikih infrastrukturnih projekata. Ključni aspekti digitalizacije u graditeljstvu su korištenje digitalne dokumentacije i komunikacije, kao i digitalni alati za upravljanje ljudskim resursima i planiranje. Korištenje suvremenih tehnologija može bitno olakšati nadzor projekata, rad inspekcija te pomoći kod detaljnijih podataka za izradu trodimenzionalnih modela. U infrastrukturi je moguće implementirati razne pametne sustave, poput nadzora energetske potrošnje i detekcije kvarova. „Digitalizacija u infrastrukturnim projektima u graditeljstvu izravno utječe na optimizaciju procesa, smanjenje troškova te poboljšanje učinkovitosti. Katalog proizvoda HGK integrirat će se u jedan od ključnih digitalnih infrastrukturnih projekata Ministarstva, eGrađevinski dnevnik, kako bi naše tvrtke mogle automatski povlačiti potrebne certifikate proizvoda,“ najavila je Čagalj, istaknuvši da će sudionici više o tome moći saznati posljednjeg dana skupa, kada će se predstaviti Katalog.