18. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatsko-argentinska kazališna predstava “Yira, Yira” premijerno izvedena u SAD-u na Queer New York International Arts Festivalu

2 min read
yira-yira-premijera-new-york

yira-yira-premijera-new-york

U srijedu navečer, u kazalištu Skirball u New Yorku, premijerno je izvedena hrvatsko-argentinska kazališna predstava “Yira, Yira” autorice i redateljice Nataše Rajković i Brune Isakovića, koja je dio Queer New York International Arts Festivala.

Ova iznimna predstava otkriva rijetko obrađene aspekte seksualnog rada, nastala je tijekom suradnje koredatelja Brune Isakovića i Nataše Rajković s četvero argentinskih seksualnih radnika u Buenos Airesu. Nazvana je po pjesmi “Yira Yira” argentinskog skladatelja tanga Carlosa Gardela i istražuje temu besciljnog lutanja ulicama Buenos Airesa, kao i života općenito.

Kroz priče izvođača, predstava duboko zaranja u svijet seksualnog rada, istražujući osobne izbore, okolnosti i uvjete rada, te postaje složeno raskrižje ekonomije, spola, roda, dobi, dinamike moći, klase i izbora.

Osim “Yira, Yira”, u New Yorku je otvoren i Queer New York International Arts Festival, čiji je producent udruga Domino. Festival je nastao iz zagrebačkog Queer festivala u produkciji udruge Domino i osnivača i umjetničkog direktora festivala Zvonimira Dobrovića.

U najavi predstave, postavljaju se pitanja o punoj cijeni seksualnog rada i tko na kraju plaća – klijenti svojim novcem ili seksualni radnici svojim društvenim statusom, pravnom nesigurnošću i drugim rizicima koji dolaze s poslom.

Ravnatelj Skirballa, Jay Wegman, pohvalio je predstavu ističući da se izvrsno uklapa u program Skirballa te da vole kada umjetnici pomiču granice.

Predstava “Yira, Yira” prvi put je izvedena 2019. u Buenos Airesu, a izvode je Juan Ejemplo, Leandra Atenea Levine Hidalgo, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues. Nakon gostovanja u Brazilu, 2022. godine gostovala je i u Hrvatskoj, gdje je otvorila jubilarni 20. Queer Zagreb festival.

Nataša Rajković, redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti, istaknula je važnost kontinuirane izvedbe predstave, a povodom sjevernoameričke premijere naglasila je dodatnu dimenziju suradnje s newyorškim sveučilištem te povezivanje studenata s suvremenim umjetničkim praksama.

Koreograf i performer Bruno Isaković izrazio je svoje oduševljenje projektom, ističući da je ovo bio jedinstveni projekt koji mu je pružio nevjerojatno mnogo učenja o životu.

Queer New York International Arts Festival predstavlja niz umjetnika iz Argentine, Brazila, Kanade, Hrvatske i Njemačke, koji istražuju teme queer identiteta i marginalizacije, otvarajući raspravu o aktualnim društvenim pitanjima.

Foto: ajay_suresh