25. svibnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatski pršuti osvajaju srca i medalje: Nova priznanja na Danima hrvatskog pršuta

1 min read
hrvatski pršut

Foto: HGK

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog pršuta, održanim u tradicionalnom duhu promocije zaštićenih hrvatskih pršuta, zlatnim i srebrnim medaljama okitilo se nekoliko renomiranih proizvođača. Ukupno 13 uzoraka, predstavljajući certificirane hrvatske pršute sa zaštićenim oznakama izvornosti i geografskog podrijetla, bilo je predmet ocjenjivanja.

Zlatne medalje su zasluženo pripale Pršutu Voštane, Pisiniumu, MI Braći Pivacu, BEL-CRO-u i Istarskom pršutu Dujmoviću. Srebrne nagrade su otišle u ruke Pršutarni i stanciji Buršić, Pršutani Jelenić, Pršutani Kulina Nova Sela, Smjelima te Drniškim delicijama Maran. Brončane medalje su osvojili Pršutana Barić i MIK Lukin.

Posebno priznanje za doprinos pršutarskoj industriji dodijeljeno je HGK-u, koji se istaknuo u promociji hrvatskih zaštićenih pršuta i edukaciji proizvođača, te Vladi Prančiću, vlasniku pršutane Smjeli, čiji se dalmatinski pršut istaknuo najviše na ovom natjecanju.

Ovaj uspjeh potvrđuje kvalitetu i konkurentnost hrvatskih pršuta na tržištu. Svečana dodjela medalja i priznanja održana je u duhu zajedništva i predanosti očuvanju i promociji hrvatske kulturne baštine pršutanja.