23. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatska tvrtke na sajmu obrambene industrije

2 min read

Foto: HGK

Izvoz obrambene industrije ponovno na predpandemijskim razinama

­-Hrvatska obrambena industrija predstavlja se u Abu Dhabiju u organizaciji HGK-

Hrvatska obrambena industrija brend je svjetskog značaja i referenca za cjelokupno gospodarstvo. Status provjerenih dobavljača ove su tvrtke postigle kroz kontinuiran razvoj vlastitih proizvoda i kroz zadržavanje visokih standarda kvalitete. Hrvatska gospodarska komora ove je godine ponovo organizirala zajednički nastup tvrtki iz Zajednice obrambene industrije HGK  od 20. do 24. veljače u Abu Dhabiju. Na sajmu obrambene industrije Idex predstavljaju se tvrtke HS Produkt, Šestan Busch i Agencija Alan, dok se na izložbi pomorske obrane i sigurnosti Navdex u organizaciji HGK predstavlja BSO – Brodogradilište specijalnih objekata.

„Posljednje dostupne brojke govore nam da se izvoz naše obrambene industrije vraća na predpandemijske razine, s više od 110 milijuna eura u 2020. na više od 151 milijun eura u 2021. godini. Očekujemo da će brojke pokazati istu tendenciju rasta i za prošlu godinu, posebice jer se manifestacije poput ove nakon pandemije također vraćaju u svoje uobičajene razmjere po pitanju broja posjetitelja i izlagača,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

„Na temelju dosadašnjih rezultata prodaje, nakon SAD-a, tržište Bliskog Istoka je najvažnije za HS Produkt pa je prisustvo na Idexu izuzetno važno. Ponajprije je to radi održavanja kontakata s postojećim kupcima iz regije, gdje smo zabilježili značajne rezultate, poput Iraka, Saudijske Arabije i Jordana, i gdje očekujemo nastavak suradnje, a nakon toga i radi predstavljanja budućim potencijalnim kupcima,“ rekao je predsjednik Uprave HS Produkta i predsjednik Zajednice obrambene industrije HGK Željko Pavlin, koje je istaknuo da nastup na Idexu povećava vidljivost njihovog brenda i omogućava veću prepoznatljivost među kupcima njihovih proizvoda, kao i da će nastup iskoristiti za održavanje niza poslovnih sastanaka.

Alojzije Šestan, osnivač i direktor tvrtke Šestan-Busch, također je istaknuo da su očekivanja velika budući da sajam slavi 30 godina, a i oni obilježavaju 20 godina rada s UAE. „Do sada smo isporučili preko 150 tisuća kaciga Emiratima, a očekujemo na sajmu još jedan ugovor za 25 tisuća kaciga, također za UAE,“ rekao je Šestan, napominjući da je potencijal za nove poslove na ovom sajmu puno širi jer otvara prostor za sklapanjem novih poslova s cijelim arapskim svijetom.

Izvor: HGK