24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Hrvatska rukometna reprezentacija dobila teške protivnike na Svjetskom prvenstvu 2025.

3 min read
zrijeb_sp_2025_lisinski

Foto: Kolektiff Images

Sjajnom priredbom u prepunoj Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održan je ždrijeb 29. Svjetskog rukometnog prvenstva, koje zajednički organiziraju Hrvatska, Danska i Norveška od 14. siječnja do 2. veljače 2025. godine. Hrvatska je za suparnike u prvoj fazi natjecanja dobila Egipat, Argentinu i Bahrein, tri reprezentacije s tri različita kontinenta i tri različita stila igranja.

Hrvatska rukometna reprezentacija nalazi se u drugom potu ili šeširu te je unaprijed bila smještena kao broj dva u Skupinu H koja će se igrati u Areni Zagreb. S obzirom na to da su nositelji iz prvog pota također bili unaprijed raspoređeni, Hrvatskoj je u skupinu mogao doći ili Egipat ili Francuska, a ždrijeb je odredio da to bude Egipat. Iz pota 3 Hrvatska je dobila Argentinu, dok je iz pota 4 došao Bahrein. Iako je moglo biti lakše, moglo je biti i teže.

Skupine i raspored utakmica

Hrvatski dio natjecanja održavat će se u tri grada. Zagreb je domaćin dviju skupina (G i H), Poreč jedne skupine (C), a Varaždin jedne skupine (D). Po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje u Glavnu fazu natjecanja, s tim da se spajaju skupine A i B, C i D, E i F te G i H. Glavne skupine igrat će se u Zagrebu, Varaždinu, Herningu i Berumu/Oslu. Dvije najbolje reprezentacije iz svake glavne skupine plasirat će se u četvrtfinale, od kojih će dva biti u Zagrebu, a po jedno u Danskoj i Norveškoj. Polufinala će se igrati u Zagrebu i Oslu, dok će se borba za medalje odvijati u Oslu.

Skupine Svjetskog prvenstva 2025:

  • Skupina A (Herning): Njemačka, Češka, Poljska, Švicarska
  • Skupina B (Herning): Danska, Italija, Alžir, Tunis
  • Skupina C (Poreč): Francuska, Austrija, Katar, Kuvajt
  • Skupina D (Varaždin): Mađarska, Nizozemska, Sj. Makedonija, Gvineja
  • Skupina E (Oslo): Norveška, Portugal, Brazil, USA
  • Skupina F (Oslo): Švedska, Španjolska, Japan, Čile
  • Skupina G (Zagreb): Slovenija, Island, Kuba, Zel. Otoci
  • Skupina H (Zagreb): Egipat, Hrvatska, Argentina, Bahrein
zrijeb_sp_2025_lisinski
Foto: Kolektiff Images

Povijest i nada u novu medalju

Od kada se pojavila na svjetskoj rukometnoj sceni 1995. godine i na prvom natjecanju osvojila srebro, Hrvatska nikada nije propustila Svjetsko prvenstvo. U svojih 15 sudjelovanja, osvojila je 5 medalja: jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Posebno uspješno bilo je razdoblje od 2003. do 2013. godine, kada je osvojeno jedino zlato, tri srebra i jedna bronca. Od posljednje medalje 2013. godine, Hrvatska čeka novi uspjeh, a svi se nadaju da će upravo sljedeće godine, kada je suorganizator prvenstva, prekinuti taj post.

Tijekom povijesti, sustavi natjecanja i skupine su se mijenjali, no Hrvatska je u svojih 15 sudjelovanja devet puta bila pobjednik skupine u prvom krugu, četiri puta druga, jedanput treća i jedanput četvrta. U tih 15 nastupa, šest puta su završili prvi dio natjecanja bez poraza, posljednji put u Njemačkoj 2019. godine. Suparnici su tada bili Španjolska, Island, Sj. Makedonija, Bahrein i Japan, zanimljivo, s Dagurom Sigurdssonom na klupi.

Hrvatska je do sada u prvom krugu odigrala 69 utakmica, ostvarivši 55 pobjeda, četiri neodlučena rezultata i devet poraza. Ne sumnjamo da će se te pozitivne brojke još povećati sljedeće godine.

Atmosfera ždrijeba

Ždrijeb je protekao u sjajnoj atmosferi ispunjenog Lisinskog. U uvodnom dijelu govorili su predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Svjetske rukometne federacije (IHF) Hassan Moustafa, potpredsjednik Vlade Davor Božinović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Neposredno prije ždrijeba, publiku je rasplesao Baby Lasagna svojim hitom Rim Tim Tagi Dim. U samom ždrijebu sudjelovali su izvršni direktor IHF-a Patrick Strub, predsjednik natjecateljske komisije IHF-a Per Bertelsen, te predstavnici organizatora Dominik Kuzmanović, Alexander Blonz, Morten Stig Christensen i Dagur Sigurdsson.