10. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

HGK pokrenula AI Akademiju: Učenje o umjetnoj inteligenciji kao ključ za napredak hrvatskih tvrtki

1 min read
Umjetna inteligencija, HGK, AI Akademija, edukacija, poslovni subjekti, Europski parlament, AI Akt, tehnološki sektor, implementacija AI, strategija, poslovni lideri, suradnja, inovacije, rast gospodarstva

Foto: HGK

Danas je u Zagrebu započela prva radionica AI Akademije HGK, inovativnog edukacijskog programa za tvrtke, okupivši više od 100 predstavnika poslovnih subjekata. Ovaj dvodnevni tečaj “Uvod u AI za poslovne subjekte” odgovara na nedostatak znanja o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu, prema rezultatima istraživanja provedenog od strane HGK i Best Advisory. Samo pet posto poduzeća u Hrvatskoj redovito održava edukacije o umjetnoj inteligenciji, dok dvije trećine ispitanika nema razvijenu strategiju primjene ove tehnologije.

Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, istaknuo je važnost umjetne inteligencije za rast hrvatskog gospodarstva te naglasio potrebu za kvalitetnom edukacijom u tom području. U skladu s nedavnim usvajanjem AI Akta, prvog sveobuhvatnog zakonskog okvira za umjetnu inteligenciju u svijetu od strane Europskog parlamenta, AI Akademija HGK osigurava relevantne informacije o pravima i obvezama poduzetnika u ovom području.

Na radionicama, osim stručnjaka iz tehnološkog sektora, sudjeluju i poslovni lideri koji dijele primjere uspješne primjene umjetne inteligencije u praksi. Vedran Antoljak iz konzultantske tvrtke Best Advisory ističe da se više od 60 posto poslovnih lidera već koristi AI alatima u poslovanju, te da će tečaj pomoći tvrtkama u izradi AI strategija i integraciji tehnologije u poslovne procese.

Dariana Maradin iz tvrtke Securitas Hrvatska naglašava važnost edukacije za razumijevanje regulatornih okvira i prilagodbu poslovanja zahtjevima tržišta. AI Akademija HGK nudi ne samo stručna znanja već i priliku za umrežavanje i suradnju s drugim tvrtkama, čime se potiču inovacije i rast gospodarstva.