23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Europski parlament usvojio nova pravila za smanjenje ambalažnog otpada

2 min read

Europski parlament donio je u srijedu prijedlog novih pravila koja imaju za cilj smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje ambalaže u EU-u. Ova inicijativa usmjerena je prema smanjenju nepotrebnog otpada i povećanju recikliranja kako bi se ostvarila održivost u upravljanju ambalažnim otpadom.

Eurozastupnici su na plenarnoj sjednici podržali stajalište Parlamenta o novim pravilima s 426 glasova za, 125 protiv i 74 suzdržana. Ovi prijedlozi sadrže smjernice za pregovore s vladama članica EU o uvođenju novih odredbi u nacionalna zakonodavstva.

Predložene promjene, predstavljene u studenom 2022. godine od strane Europske komisije, usredotočene su na smanjenje količine ambalažnog otpada u EU-u. Cilj je osigurati ponovnu uporabu ili recikliranje svih vrsta ambalaže, potaknuti prihvaćanje recikliranih materijala i riješiti probleme povezane s prekomjernom ambalažom.

Osim općih ciljeva, parlamentarni zastupnici predlažu i posebne ciljeve za smanjenje plastične ambalaže, uz zabranu prodaje vrlo laganih plastičnih vrećica i ograničenje uporabe određenih oblika jednokratne ambalaže.

Također, parlament traži zabranu korištenja “vječnih kemikalija” i bisfenola A u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom. Ova pravila trebala bi potaknuti ponovnu uporabu i promicati sigurnost potrošača.

Osim toga, predložene promjene imaju za cilj smanjiti otpad od plastične ambalaže po stanovniku, s obzirom na trenutnu razinu od gotovo 190 kg po Europljaninu godišnje. Količina takvog otpada varira između zemalja članica, a Hrvatska je nedavno bila podložna postupku pred Sudom Europske unije zbog nepotpunog prenošenja direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u svoje zakonodavstvo.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay