23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

ESG Rating: Ključni Filter za Kapital – Održivost Postaje Imperativ za Tvrtke

2 min read

-Kapital bježi od tvrtki koje ne posluju održivo-

Održivost nije samo trend, priča za dioničare niti nešto apstraktno bez mjerljivih pokazatelja. Zahtjevi su vrlo konkretni, a njihovo neispunjenje može odsjeći pristup kapitalu u potpunosti. U svjetlu geopolitičke, energetske i resursne krize, potreba ESG transformacije postaje sve izraženija. Investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriterije stoga bismo mogli nazvati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kime žele surađivati. Kako za tvrtke uspostaviti taj filter i učiniti ga što boljim ključna je misija Hrvatske gospodarske komore, koja je izradila hrvatski ESG rating kao model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz model ocjenjivanja, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima na ovogodišnjem izdanju konferencije HGK Podržimo održivo 19. rujna u zagrebačkoj Laubi.

„Nova regulativa traži da kreditne institucije kod procjene kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i ESG rizike. To mora biti dio novih kreditnih politika. Činjenica da je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja nikad nije bila jasnija. Za tvrtke koje ne posluju održivo, kapital je plaha zvjerka,“ poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, pojasnivši da je HGK kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika kako razviti strategiju održivosti, a sada je na redu mjerenje održivih praksi.

Održive tvrtke koje su postigle najbolje rezultate ESG ratinga u pet kategorija bit će nagrađene na četvrtom izdanju tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo 19. rujna u Zagrebu. Kao središnje mjesto za održivost i pozitivne promjene u našem društvu, svake godine okupi više od 300 sudionika, kao i renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke, predvodnice promjena.