14. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Dubai ulazi u Euroligu: Revolucija u ABA ligi uz dolazak arapskog diva

1 min read
Dolazak Dubaia: Revolucija u europskoj košarci

Kako javljaju mediji izgleda da je sve zgotovljeno.

Dubai, momčad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dobila je zeleno svjetlo za ulazak u prestižnu Euroligu nakon što je Skupština klubova ABA lige gotovo jednoglasno odobrila njihov ulazak u regionalno natjecanje. Nakon dugotrajnih pregovora i špekulacija, ova odluka označava veliki pomak u evropskoj košarci.

Nakon što su klubovi ABA lige pristali na ulazak Dubaija, koji će igrati pod budžetom od 12 milijuna eura, uslijedilo je postavljanje ambicioznih ciljeva. Dubai se nada izboriti mjesto u Euroligi, no prvi korak prema tome bit će plasman u Eurokup, koji moraju zaraditi kroz svoje performanse u ABA ligi.

Ključni faktor u ovom potezu je arapski kapital koji je uspio poremetiti ustaljeni poredak europske košarke, te se sada postavlja pitanje kako će se prilagoditi ostali klubovi ligi s dolaskom novog, bogatog konkurenta.

Osim toga, donesene su i odluke o proširenju ABA lige s trenutnih 14 na 16 klubova, što će omogućiti raznolikost i veću konkurenciju. Međutim, neki prijedlozi, poput smanjenja nacionalnog limita klubova iz jedne zemlje, nisu prošli na ovom sastanku, ostavljajući otvorena pitanja o budućnosti lige.

Očekuje se da će ulazak Dubaija u ABA ligu donijeti značajne promjene u regionalnom košarkaškom pejzažu, a kako će se sve to odraziti na budućnost lige, ostaje za vidjeti. No jedno je sigurno – dolazak arapskog diva označava početak nove ere u košarci ovog dijela svijeta.