24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Delegacija hrvatskih tvrtki na sajmu Drupa Düsseldorf

2 min read
Hrvatska delegacija na sajmu Drupa 2024

Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora organizirala je posjet delegacije hrvatskih tvrtki vodećem svjetskom sajmu tehnologije tiska Drupa, koji se održava do 7. lipnja 2024. u Düsseldorfu. Hrvatsku delegaciju čine tvrtke GPI Istra, Radin Print, Radin i Karton Pak, koje će se na sajmu upoznati s najnovijim dostignućima u tiskarskoj industriji, s posebnim naglaskom na održivost.

Hrvatske tvrtke na sajmu Drupa predstavljaju niz inovacija i sudjeluju u raspravama o najnovijim tehnologijama u tiskarskoj industriji. Sajam Drupa, poznat kao vodeća manifestacija u svijetu tiskarske tehnologije, prilika je za tvrtke da se upoznaju s najnovijim trendovima i rješenjima. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg sajma je održivost, koja sve više postaje ključni faktor u tiskarskoj industriji.

“Veliki utjecaj na daljnje poslovanje tvrtki, osobito u području ambalaže, svakako ima održivost. Zbog velikog pada upotrebe plastične ambalaže, papirnata ambalaža zamijenit će plastiku, što je trend koji će nastaviti rasti u idućim godinama. Papir se trenutno smatra najodrživijim materijalom za pakiranje, a u budućnosti će vjerojatno zamijeniti mnoge druge materijale,” istaknula je Jagoda Divić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK.

Drupa 2024. je iznimno važna i za tvrtke iz drugih sektora, poput robe široke potrošnje, luksuznih proizvoda, kozmetike, bankarskih i sigurnosnih tehnologija. Sajam, koji se održava svake četiri godine, privlači više od 260 tisuća posjetitelja iz 180 zemalja, što ga čini izvrsnom prilikom za umrežavanje i razmjenu znanja.

“Drupa je zasigurno najbitniji sajam za grafičku industriju u Europi, pa tako i za članice našeg Udruženja grafičko prerađivačke industrije. Trenutno se događaju značajne promjene, poput primjene AI tehnologija, novih direktiva vezanih za održivost i stalnog razvoja tehnologije digitalnog tiska. Stoga nam je bilo veoma važno organizirati zajednički odlazak na sajam i omogućiti pristup što većem broju naših članica,” rekao je Marko Despot, predsjednik Udruženja grafičko prerađivačke industrije i direktor GPI Istra.

Despot je također izrazio zadovoljstvo zbog odaziva manjih tvrtki članica Udruženja, koje su prepoznale važnost sudjelovanja na sajmu Drupa. “Posebno mi je drago što su se i manje tvrtke članice Udruženja odazvale i bile dio hrvatske delegacije. Ovo je prilika da svi zajedno učimo i rastemo, te da se naši proizvodi i tehnologije uspješno predstave na globalnoj razini,” dodao je.