24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Belgijska policija istražuje ruski utjecaj u Europskom parlamentu: Pretreseni uredi u Bruxellesu i Strasbourgu

1 min read
europska unija european union pexels

Foto: Pexels

Belgijska policija pretražila je urede zaposlenika Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu zbog istrage o navodnom ruskom utjecaju na europske zastupnike. Zaposlenik EP-a navodno je igrao ključnu ulogu u promicanju ruske propagande preko prokremaljske internetske stranice Voice of Europe (VoE), objavili su belgijski državni tužitelji.

Operacija je provedena uoči europskih izbora početkom lipnja, koji će odrediti sastav sljedećeg saziva Europskog parlamenta. Pretresi su dio šire istrage koja se odnosi na slučajeve miješanja, pasivne korupcije i pripadnosti kriminalnoj organizaciji.


Policija je također pretražila dom zaposlenika EP-a u Shaerbeeku, sjevernom dijelu Bruxellesa. Identitet zaposlenika i dodatne informacije o europskim zakonodavcima koji su bili u kontaktu s njim nisu još otkriveni.

Belgijski premijer Alexander De Croo je u travnju izjavio da je obavještajna služba njegove zemlje otkrila rusku operaciju s ciljem utjecanja na izbore za Europski parlament. De Croo je rekao da je cilj Moskve bio jasan – “pomoći izabrati što više proruskih kandidata za EP i ojačati proruski narativ u toj instituciji” te u konačnici oslabiti potporu EU-a Ukrajini.

Prije toga, češki mediji, pozivajući se na Češku civilnu protuobavještajnu službu – Službu za informacijsku sigurnost (BIS), izvijestili su da su krajnje desni političar Petr Bystron i Maximilian Krah, članovi njemačkog parlamenta iz redova Alternative za Njemačku (AfD), osumnjičeni za kontakte s VoE te da je moguće da su primili i novac. EU je stavio VoE na popis sankcioniranih medijskih kompanija povezanih s Rusijom.