24. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj među najvišima u Europi: Obalna kupališta na prvom mjestu

2 min read
Plaža sa kristalno čistom vodom

Foto: Pexels

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u Europi, a obalna kupališta su na prvom mjestu, pokazuje izvješće koje su u utorak objavili Europska komisija i Europska agencija za okoliš. Izvješće, koje obuhvaća podatke za prošlu godinu, potvrđuje da Hrvatska zadržava svoju visoku poziciju među zemljama s najboljom kvalitetom vode za kupanje.


Prema izvješću, najveći udio izvrsnih voda za kupanje nalazi se u Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru i Austriji. Ovaj izvještaj obuhvaća 27 država članica Europske unije te Albaniju i Švicarsku, pružajući sveobuhvatan pregled kvalitete kupališnih voda širom Europe.

Detalji izvješća

Kvaliteta vode za kupanje u Europskoj uniji procjenjuje se prema direktivi o vodi za kupanje koja koristi mikrobiološke podatke za klasifikaciju voda na loše, zadovoljavajuće, dobre i izvrsne kvalitete. Prema podacima iz 2023. godine, Hrvatska je postigla izvanredne rezultate:

  • Ukupno kupališta: Od 936 testiranih kupališta, njih 905 (96,7%) bilo je izvrsne kvalitete, 22 su bila dobre, a 5 zadovoljavajuće kvalitete. Nijedno kupalište nije bilo loše kvalitete.
  • Obalna kupališta: Od 894 testiranih voda, 886 (99,1%) bilo je izvrsne kvalitete, čime je Hrvatska zauzela prvo mjesto u Europi.
  • Kopnena kupališta: Od 42 testirana kopnena kupališta, 19 (45,2%) imalo je vodu izvrsne kvalitete, 18 dobre, a 3 zadovoljavajuće kvalitete.

Općenito stanje u Europi

Kvaliteta obalnih voda za kupanje u Europi općenito je bolja od kopnenih voda. Grčka, Hrvatska, Cipar i Austrija prednjače po udjelu izvrsnih voda za kupanje, što naglašava važnost očuvanja čistih i sigurnih vodnih resursa.

Prema direktivi, kvaliteta vode za kupanje ocjenjuje se na temelju prisutnosti bakterija Escherichia coli i Intestinal Enterococci, koje su indikatori fekalnog onečišćenja. Klasifikacija vode kao izvrsne znači da su razine ovih bakterija izrazito niske, što osigurava visoku sigurnost za kupače.

Zaključak

Ovi rezultati naglašavaju značajnu prednost Hrvatske kao turističke destinacije s iznimno čistim kupalištima. Visoka kvaliteta vode za kupanje ne samo da pridonosi zdravlju i sigurnosti građana i turista, već i pozitivno utječe na turističku privlačnost zemlje.