20. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Adidas zabranio personalizaciju njemačkog nogometnog dresa s brojem 44 zbog simbolike nacizma

2 min read
adidas-njemacki-nogometni-dres-nacisticka-simbolika

Adidas je objavio zabranu navijačima da prilagođavaju njemački nacionalni dres s brojem 44 zbog zabrinutosti zbog njegove navodne sličnosti sa simbolom koji su koristile nacističke SS jedinice tijekom Drugog svjetskog rata, piše The Guardian.

Odluka je donesena nakon što je povjesničar Michael König izrazio zabrinutost zbog dizajna dresa, opisujući ga kao “vrlo upitnim” zbog njegove sličnosti s poznatim simbolom povezanim s SS-om, paramilitarnom organizacijom odgovornom za industrijski genocid nad židovskim narodom diljem Europe.

Osim toga, njemački dres za gostujuće utakmice izazvao je kontroverze zbog svoje roza boje, navodi The Guardian. Dok neki navijači tvrde da odražava raznolikost Njemačke, kritičari smatraju da je nekonvencionalan i potez motiviran isključivo komercijalnim interesima Njemačkog nogometnog saveza (DFB).

Glavni govornik Adidas-a, Oliver Brüggen, porekao je bilo kakvu namjeru u vezi sličnosti s nacističkim simbolima, ističući posvećenost tvrtke borbi protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svakom obliku, prema The Guardianu. Kao rezultat toga, personalizacija dresova bit će blokirana.

SS runa, dizajnirana 1929. godine, sinonim je za neke od najgorih zločina počinjenih od strane nacista, uključujući čuvanje koncentracijskih logora i upravljanje logorima smrti poput Auschwitza. Njezina uporaba na nogometnom dresu izazvala je široku osudu i pozive na djelovanje.

Ova kontroverza dolazi nakon nedavnih kritika promjena na engleskom dresu, gdje je uključivanje ljubičaste i mornarsko plave uz tradicionalnu crvenu sv. Jurjevu zastavu od strane Nikea protumačeno od strane nekih kao nepoštovanje. Europsko prvenstvo u nogometu, koje će se održati u Njemačkoj ove godine, sigurno će potaknuti daljnje rasprave o simbolici i inkluzivnosti u sportu.

Izvor: The Guardian Image by Ganossi from Pixabay