22. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

ZBIRKA TKANJA I TAPISERIJA IVANA I ANE TOMLJANOVIĆ

2 min read

Izložba je organizirana u suradnji Gradske galerije Bihać i Narodnog muzeja Zadar uz podršku Zadarske županije u cilju razvoja međunarodne, međuinstitucionalne i međugradske suradnje na području muzejske djelatnosti s ciljem prezentiranja umjetničke baštine Zadarske županije i time Republike Hrvatske.

Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Gostujućom izložbom u Bihaću planiramo upoznati s njihovim djelom širu javnost.

Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. godine Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz njihove druge radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjena u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Gradskom muzeju Vukovar predstavljeno je  18 tapiserija iz navedene zbirke. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline prema 4 faze umjetničkog stvaranja navedenih umjetnika u mediju umjetničke tapiserije. Prva faza Velebitika predstavlja prvu tematsku cjelinu: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspiriranu velebitskom prirodom, druga cjelina Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, treća faza Kršćanska tematika i četvrta faza Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski  film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

Tapiserije iz donacije Tomljanović predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos. Njihova prezentacija i promocija pridonosi valorizaciji tekstilne umjetničke tapiserije kao grane umjetnosti, koja se od devedesetih godina dvadesetog stoljeća sve značajnije promiče kroz europske kulturne programe.

Izložbu Umjetnost tapiserije posvećujemo zadarskoj umjetnici, tapiseristici gđi. Ani Aniti Tomljanović-Šokčević preminuloj u Zadru 30. rujna 2022. godine.