17. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Večeras “Pinocchio” na sceni Polivalentne dvorane Providurove palače

2 min read

Večeras, od 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače nastavlja se “Proljeće s Dragon teatrom”, mini kazališni festival koji na pozornicu donosi svima poznato i drago djelo dječje književnosti – Collodijevog “Pinocchia”.

            “Rođen“ 1881., Pinocchio ove godine slavi 142. rođendan, a još je uvijek rado čitano književno djelo među djecom i jedan od omiljenijih kazališnih likova u Dragon teatru. Djelo je talijanskog autora Carla Lorenzinia, svima poznatijeg pod pseudonimom Carlo Collodi u kojem pratimo nestašnog, neodgovornog i nevoljama sklonog lutka Pinocchia, koji je postaje pristojan, hrabar i nesebičan dječak.

            Vragolasti i živahni lutak imao je dvije velike želje : postati dječak i dobiti dugo željenu obitelj. Na svom se putu suočava s posljedicama svojih loših odluka, uči o važnosti istine te iz svake svoje avanture izlazi bogatiji za nova iskustva.

            Pinocchio ima podršku vjernih prijatelja, brbljavog Zrikavca i Plave vile, koji su mu uvijek moralni kompas i pomažu mu da razlikuje dobro i zlo te ga potiču na odabir pravog puta. Iza simpatične priče o lutku krije se mnogo dublja problematika – ona o odbačenosti među vršnjacima i teškom putu traženja svojeg mjesta pod suncem.

            Iako netko na prvu može pomisliti da je Pinokio dječja bajka o drvenom lutku, ova priča govori o događajima s kojima se može poistovjetiti svako dijete na putu svog odrastanja ali i odrasla osoba na putu svog razvoja jer progovara o različitosti i potrebi tuđeg prihvaćanja. U liku Pinocchia može se prepoznati svatko tko je zbog svojeg ponašanja često neshvaćen i odbačen.

            A kako je biti neshvaćen i odbačen prikazat će vam polaznici Kazališne škole Dragon teatra za djecu u Zadru večeras 14.06 2023. u 20:00 sati, u polivalentnoj dvorani Providurove palače

U predstavi igraju:

Petar Mađerić

Jakov Saratlija

Ema Marić

Veronica Budimir

Valentino Simičić

Petar Žigo

Frane Kresoja

Redateljica i dramska pedagoginja : Maja Šimić

Pokrovitelji: CNK, Mjesni odbor Jazine II