23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Zadar uvelike prešao milijun noćenja: turisti dolaze iz daljih destinacija i ostaju duže nego ranije

2 min read

Grad Zadar i mjesta koja mu administrativno pripadaju u srpnju su zabilježili 114.267 dolazaka i 521.127 ostvarenih noćenja, što je u usporedbi s prošlom godinom porast od 7 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima, pokazuju podaci prikupljeni kroz sustav eVisitor u kojemu nisu prikazani rezultati nautičkog prometa.

Na razini godine, Zadar je do sada ostvario 1.178.439 noćenja, odnosno 23 posto više nego prošle godine te 8 posto više nego u rekordnoj 2019. godini.

Za razliku od prošlog mjeseca, u kojemu je bilo najviše turista iz Češke, u srpnju su primat vratili Nijemci, kojih je na našem području bilo 14 posto. Slijedili su ih Poljaci, domaći gosti, a zatim turisti iz Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Mađarske, Ujedinjene Kraljevine i Italije. Broj dolazaka stranih turista u odnosu na prošlu godinu porastao je za 7 posto.

– Ove godine vidljiv je nastavak trenda dolaska većeg broja turista iz zapadnih, često i udaljenih zemalja, što govori da naša aktivnost u promociji na tim tržištima, ali i organizacija manifestacija zbog kojih oni ciljano dolaze, daje rezultata. Na upravo završenom Zadar Sunset Festivalu kroz sustav Entrio kupljene su ulaznice iz 330 različitih gradova, u zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, SAD, Kolumbija, Egipat… Naravno, njihovo zadovoljstvo viđenim i doživljenim te širenje glasa o našim prirodnim ljepotama i ponudi trebalo bi dati sve veći efekt idućih godina, ističe direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.

Po vrsti smještaja u srpnju je polovica turista bila smještena u domaćinstvu, a u hotelima 28 posto. Što se tiče broja turista po mjestima koja administrativno pripadaju Gradu Zadru, dostupni su podaci za prvih šest mjeseci. Očekivano prednjači Zadar s preko pola milijuna noćenja, a značajan udio imaju i Petrčane, u kojima ih je ostvareno 125.305. Sljedeći na listi je Kožino s 15.805, dok ih je najmanje bilo na Ravi, gdje je 36 turista ostvarilo 237 noćenja.

Image by Ivan Vuksa from Pixabay