23. travnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

U Zadru pada rekord iz 2019. godine – do sada skoro pola milijuna noćenja

2 min read

Zadar u glavnu turističku sezonu ulazi s oborenim rekordom noćenja iz 2019. godine! U prvih pet mjeseci je, uključujući nautički promet, u gradu zabilježeno 138.566 dolazaka turista, što je porast od čak 42 posto u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo manje od 100 tisuća.

Istovremeno, zabilježeno je 375.618 noćenja, što je porast od 26 posto u odnosu na 2022., ali i čak 10 posto više noćenja nego u rekordnoj i do sad referentnoj 2019. godini! Broj dolazaka u odnosu na tu godinu je i dalje manji oko 5 posto, što znači da se turisti u prosjeku duže zadržavaju u gradu nego prije četiri godine.

– Ponuda u gradu svake godine sve je bolja, posebice eno-gastronomska, ali i u kvaliteti i raznovrsnosti smještaja, manifestacijama… Na nama je da i dalje radimo na dodatnoj ponudi sadržaja, povećanju potrošnje i privlačenju turista iz zemalja visoke platežne moći, kaže direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Izvrsni rezultati nastavljeni su i u prvim danima lipnja, u kojima će broj dolazaka, noćenja i turista u odnosu na prošlu godinu povećan između 20 i 30 posto. Uz 100 tisuća u prvih 12 dana lipnja, broj noćenja u 2023. godini već sad je blizu pola milijuna.

Očekivano najviše turista i dalje je u objektima u domaćinstvu, ali vrlo ozbiljan udio već imaju i hoteli s oko 35 posto turista. Najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Poljske i Ujedinjene Kraljevine, a tek na petom mjestu su domaći gosti.

Najave hotelijera i privatnih iznajmljivača za špicu sezone su obećavajuće te se očekuje da će, unatoč rastu registriranih kapaciteta u odnosu na prošlu godinu, i ovog ljeta Zadar biti bez slobodnih ležajeva.