15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Vikend u Zadarskoj županiji: Teške krađe, prometne nesreće i sigurnosni savjeti

2 min read
policijska uprava zadarska

Foto: MUP

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave zadarske evidentirane su teška krađa, krađa, tri narušavanja javnog reda i mira te 17 prometnih nesreća, u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene.

Teška krađa

U petak, 17. svibnja, u Zadru, na predjelu Poluotoka, nepoznati počinitelj provalio je u ugostiteljski objekt i otuđio novac. Materijalna šteta pričinjena trgovačkom društvu bit će naknadno utvrđena, a protiv nepoznatog počinitelja podnosi se kaznena prijava zbog teške krađe.

Krađe bicikala

Sa subote na nedjelju, 18./19. svibnja, na Viru, nepoznati počinitelj otuđio je bicikl 44-godišnjeg vlasnika iz dvorišta. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja podnosi se kaznena prijava zbog krađe.

Također, 17. svibnja na Viru, nepoznati počinitelj otuđio je bicikl u vlasništvu 45-godišnje državljanke Slovačke. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a kaznena prijava podnosi se zbog krađe.

Dan ranije, 16. svibnja, u Zadru, nepoznati počinitelj otuđio je bicikl 43-godišnjeg vlasnika s parkirališta u ulici Eugena Kvatrenika. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a kaznena prijava podnosi se zbog krađe.

Policijska uprava zadarska savjetuje građane kako spriječiti krađu bicikala i kako olakšati policiji traganje za počiniteljem u slučaju krađe.

Savjeti za sprječavanje krađe bicikla:

  1. Zabilježite tvornički broj okvira bicikla.
  2. Napravite jedinstvene oznake na biciklu.
  3. Fotografirajte bicikl i čuvajte račun.
  4. Koristite kvalitetne zaštitne lance i brave.
  5. Vezajte bicikl za čvrsti, metalni predmet.
  6. Ne parkirajte bicikl uvijek na istom mjestu.
  7. Ne ostavljajte alat na biciklu.
  8. Zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta gdje ostavljate bicikl.
  9. Ne kupujte jeftine bicikle od nepoznatih osoba.
  10. Prijavite krađu policiji i ostavite detaljan opis i fotografiju bicikla na internetskim oglasnicima i forumima.

Prometna sigurnost

U subotu, 18. svibnja, u 11:36 sati na autocesti A1 kod Pristega, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zaustavili su 68-godišnjeg vozača koji je vozio brzinom od 227 kilometara na sat, na mjestu gdje je brzina ograničena na 130 km/h. Vozaču je izdan Prekršajni nalog uz novčanu kaznu od 660 eura zbog prebrze vožnje, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Zaključak

Praćenjem stanja sigurnosti uočeno je da u ljetnim mjesecima dolazi do većeg broja krađa bicikala, što je povezano s povoljnim vremenskim prilikama i sve većom uporabom bicikala kao prijevoznog sredstva. Policijska uprava zadarska stoga apelira na građane da se pridržavaju sigurnosnih savjeta kako bi se smanjila mogućnost krađe i povećala sigurnost tijekom predstojeće turističke sezone.