15. lipnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Učenici izlažu radove inspirirane zadarskom poviješću

1 min read
Učenici ispred izložbenih radova

Foto: GKZD

Izložba crteža i grafika nastalih po uzoru na fotografije iz Državnog arhiva u Zadru otvorena je u Gradskoj knjižnici Zadar. Djela su rezultat rada učenika 4.A i 4.C razreda smjera Grafički dizajner pod mentorstvom prof. Mirne Oštarić Kerr.

Učenici su se inspirirali povijesnim fotografijama iz Državnog arhiva, prikazujući zadarske ambijente iz druge polovine 19. stoljeća i početka 20. stoljeća. Zadar je tada bio u razdoblju velikog urbanističkog razvitka, a radovi učenika vjerno spajaju bogatu prošlost i živuću sadašnjost.

Edi Modrinić: Druga polovina 19. stoljeća doba je općeg privrednog razvitka, koje je u Zadru bilo obilježeno velikom urbanističkom djelatnošću. Bitne odlike toga razdoblja protežu se i u 20. stoljeće, pa se cjelovito izučavanje umjetničkih događanja druge polovine 19. stoljeća treba zaokružiti s 1918. godinom, odnosno Prvim svjetskim ratom. Zadar prestaje biti grad-utvrda 1868. godine i tada se mijenja graditeljska djelatnost, koja je kulminirala početkom 20. stoljeća i u tom vremenu nastaje povezana i logična cjelina razvoja urbanizma i arhitekture. Fotografije nastale u tom vremenu vjerno prikazuju zadarske ambijente i spajaju bogatu prošlost i živuću sadašnjost.

Učenici: Mareta Biloglav, Lucija Bobić, Bruno Bučić, Matea Katavić, Paula Lukić, Matija Miočić, Kristina Radoš, Mihaela Topalli, Karla Glavan, Gregor Gržan, Petra Kaica, Karlo Klarić, Karlo Končurat, Luna Maria Majdandžić, Lucijan Nižić, Marko Prole.