21. srpnja 2024.

Zadar.TV

Zadar TV-Pouzdana Destinacija za Vrhunske Sadržaje u Zadru

Tambure kroz generacije: Festival Hrvatske Bratske Zajednice u Zadru

2 min read
Tamburaški ansambl u atriju palače Cedulin

Tamburaška glazba i hrvatski folklor srce su Hrvatske Bratske Zajednice, a njihova okupljanja kroz festivale ističu ovu najveću organizaciju hrvatskih iseljenika. U Zadru, 22. lipnja 2024., u atriju palače Cedulin, održat će se spektakularan nastup Hrvatske Bratske Zajednice s početkom u 20:30 sati, uz slobodan ulaz.

Hrvatska Bratska Zajednica (Croatian Fraternal Union) neprestano se trudi očuvati hrvatsku kulturnu baštinu, a tamburaška glazba igra ključnu ulogu u tom procesu. Njihovi festivali okupljaju brojne izvođače i entuzijaste, koji zajedničkim naporima čuvaju tradiciju i prenose je novim generacijama. Ove godine, Zadar će imati čast ugostiti četiri tamburaške grupe s ukupno 83 izvođača, pružajući lokalnoj zajednici uvid u bogatu kulturnu baštinu Hrvata iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ovi ansambli izvest će petnaestominutne nastupe, pokazujući svoj rad i ljubav prema glazbi. Svaki će nastup biti prožet snažnim emocijama, jer izvođači donose na pozornicu u Zadru svoje srce i dušu, predstavljajući domovinu u koju su došli s velikim uzbuđenjem. Njihov dolazak u Hrvatsku nije samo kulturni događaj, već i simbol povratka korijenima, povezujući prošlost s budućnošću kroz glazbu.

Atrij palače Cedulin bit će ispunjen zvucima tambura, veseljem i ponosom, dok će izvođači svirati tradicionalne pjesme koje su godinama dio njihove svakodnevice u dijaspori. Ovaj nastup označava početak njihove turneje po Hrvatskoj, gdje će dalje prenositi svoju ljubav prema glazbi i kulturi na svakom koraku.

Na događaju se očekuje veliki broj posjetitelja, među kojima će biti i članovi lokalne zajednice, turisti, ali i brojni ljubitelji hrvatske folklorne glazbe. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu i uživaju u ovom jedinstvenom kulturnom doživljaju, te da podrže izvođače koji neumorno rade na očuvanju hrvatske tradicije izvan granica domovine.

Nastup Hrvatske Bratske Zajednice u Zadru ne samo da promiče kulturnu baštinu, već i jača veze između iseljenika i matične zemlje. Svaki ton, svaka pjesma, svaki ples, priča je o ljubavi, nostalgiji i ponosu koji osjećaju prema svojoj domovini. Ovaj događaj pruža priliku svim generacijama da osjete duh zajedništva i pripadnosti, stvarajući uspomene koje će trajati generacijama.